ЕС се споразумя за таван на цените на газа

0
133

 

Германия, която е била скептично настроена към тавана на цените, е гласувала в подкрепа на споразумението

 

Страните от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха за таван на цените на природния газ, съобщава Ройтерс, като се позовава на чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Таванът на цените ще бъде въведен от 15 февруари. Според официални лица и документи, цитирани от Ройтерс, министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз са се съгласили таванът на цените на газа ще бъде задействан, когато референтните цени се покачат до 180 евро за мегаватчас.

Ройтерс посочва също, че „първоначално“ таванът на цените на газа няма да се прилага за извънборсови сделки.

Трима официални представители на ЕС заявиха, че Германия, която е била скептично настроена към тавана на цените, е гласувала в подкрепа на споразумението, въпреки че е изразила загриженост относно въздействието на политиката върху способността на Европа да привлича доставки на природен газ на конкурентни по отношение на цените световни пазари.

По-рано френският министър на енергетиката Аньес Паниер-Рунаше заяви, че европейските страни биха могли да определят таван на цените на природния газ от 188 евро за мегаватчас (или 2100 долара за хиляда кубически метра по текущия обменен курс). В същото време тя добави, че за Франция удобна цена за таван би била 260-200 евро (около 2,9-2,2 хил. долара за хиляда кубични метра).

На 18 декември беше съобщено, че чешкото председателство на Съвета на ЕС е предложило да се намали таванът на цените, предложен от Европейската комисия. Тази мярка предполага коригиране на пазара на газ, ако цените на договорите за газ за един месец и една година напред надхвърлят 188 евро за мегаватчас според индекса TTF за три дни.

източници: lenta.ru, reuters.com; в превод от Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here