Министрите на енергетиката на ЕС обсъждат тавана на цената на газа

0
154

 

Министрите на енергетиката на страните членки се събират в опит да намерят решение за тавана на цената на газа в ЕС. България настоява за цена между 200-250 лв. за мегаватчас, докато държави като Германия се опасяват, че такава мярка може да изкриви пазара, предава БНР.

 

Миналия понеделник, разделителната линия между 12-те държави – България, Гърция, Италия, Белгия, Полша, Литва, Латвия, Словакия, Румъния, Хърватия, Словения и Малта, от една страна и Германия, Нидерландия, Австрия и Естония, от друга, остана все така категорично между тях.

Основната разлика бе не само в конкретната цифра, а и в това, че първата група страни, сред които и нашата, настоява и за динамичен таван.

След като предложението на Еврокомисията за таван от 275 евро беше отхвърлено, чешкото председателство предложи 220 – два пъти по-високо от това, за което страната ни настоява. В четвъртък обаче след срещата на европейските лидери се чу, че компромис ще бъде намерен.

„Съгласихме се, че трябва да се постигне споразумение за таван на цените на газа на извънредния енергиен съвет в понеделник. Мисля, че всички са наясно с това и готови на компромиси“, заяви чешкият премиер Петр Фиала. Конкретна цифра не бе спомената, тъй като, според лидерите, тя трябва да бъде съобщена от министрите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here