Започват масови проверки в АГ болниците след случая с разменените бебета

0
129

 

28 души са били разпитани за седмица по случая с разменените бебета в „Шейново“

 

Започват проверки във всички АГ болници след случая с разменените бебета в София. Изпълнителната агенция „Медицински надзор” ще извърши нарочна проверка в болница „Шейново”, за да установи дали има пропуски в работата на лечебното заведение или умисъл. Това коментира началникът на кабинета на министъра на здравеопазването доц. Момчил Мавров.

Министерството на здравеопазването също се е самосезирало по случая. Със заповед на ресорния министър Асен Меджидиев започва проверка, която ще бъде извършена от ИА „Медицински надзор”.

По-рано от прокуратурата обявиха, че ДНК експертиза е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца в София, не съответстват на биологичните такива. Извършват се множество действия по разследването.

Районната прокуратура в София е образувала досъдебно производство по случая с разменените бебета в болница „Шейново“ в София.

Прокуратурата работи от миналата сряда по случая, за който медиите научиха днес. В този период са разпитани 28 свидетели, сред които и родителите на двете бебенца. Взет е и биологичен материал, което опровергава информацията, че едната майка е отказала да даде ДНК. Разпитани са служители в болницата.

Майката на детето, която подала сигнала, разбрала за размяната, докато прибирала гривничките, които се слагат на ръката на майката и на ръката на детето. Децата имат точните номера на гривничките, но майките са били с разменени гривнички.  Затова и майката направила ДНК теста и разбрала за размяната.

Гривните на ръцете на бебетата и майките са били с различни номера още при изписването, а точно те е трябвало да бъдат проверени.

Майката, която не желае да се направи ДНК тест, е от ромски произход.

Води се разследване за умишлена подмяна на деца при тяхното раждане – стар текст в Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор. Тук прокуратурата трябва да установи, че е имало умисъл. На въпрос към прокурора дали разследването ще продължи, ако се окаже, че става дума за грешка поради небрежност, той каза „да“.

Към този момент няма подробности за това кой е отговорен за размяната на тези гривни.

Децата, към този момент, са в семействата, с които са били изписани. Социалните служби са сигнализирани за тази размяна, но няма риск за нито едно от децата и към този момент не се налага те да бъдат изведени от домовете.

Прокуратурата обеща бързо да работи по случая, за да може да се изясни истината и децата да отидат при истинските си родители.

източници: БНР, Нова, БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here