Орбан: Европа не трябва да бъде въвличана още повече във войната в Украйна

0
148

 

Не е в наш интерес да отделим руската икономика от Европа, подчерта унгарският премиер

 

Държавите от Европа не трябва да бъдат въвличани още повече във въоръжения конфликт в Украйна, заяви унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференция за резултатите от 2022 г., съобщава ТАСС.

„Европа вече се потопи във войната…Който обучава войници и доставя оръжия, се е хвърлил стремглаво във военните действия. Надяваме се, че Европа няма да бъде част от тази война. И Унгария няма да се меси в нея. Ние обаче предоставяме и ще продължим да предоставяме хуманитарна помощ на бежанците от Украйна“, коментира унгарският премиер.

„Съществуването на независима и суверенна Украйна е в интересите на Унгария, но не е в наш интерес да отделим руската икономика от Европа“, каза Орбан. Унгарските власти преди това многократно са призовавали за мирни преговори за разрешаване на украинския конфликт. Будапеща не оказва военна помощ на Киев, но оказва подкрепа на бежанците от Украйна, припомня ТАСС.

Орбан е убеден, че за разрешаването на конфликта в Украйна са необходими преговори между Русия и САЩ. „Всъщност са нужни не руско-украински, а руско-американски преговори“, каза Орбан. Отговаряйки на въпроса дали такива преговори може да има в Будапеща, той уточни, че това може да се счита за постоянно предложение на унгарското правителство. Но най-важното е такива преговори изобщо да се проведат“, подчерта Орбан.

„Украйна може да остане независима и суверенна само ако бъде запазена нейната териториална цялост“, каза той, отговаряйки на въпрос дали мирът в Украйна изисква възстановяване на границите ѝ от 2014 г. Но „това трябва да се обсъди“, добави унгарският премиер. „Първо трябва да постигнем примирие, а след това да се опитаме да сближим позициите на страните. (…) Но не е наша работа да даваме съвети“, каза Орбан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here