Русия ще забрани доставките на петрол за страни, въвели таван на цените

0
180

 

Това заяви руският вицепремиер Александър Новак

 

Русия ще забрани доставките на петрол и петролни продукти за държави, които изискват спазване на ценовия таван, въведен от Запада, и може да намали добива на петрол в началото на 2023 г. с 500-700 хил. барела на ден. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак в ефира на телевизионния канал „Русия-24“.

„Като част от този декрет ще бъде въведена забрана за доставка на петрол и петролни продукти за тези страни, тези юридически лица, които ще изискват спазване на договорите за таван на цените, който е въведен от Европейския съюз, така че ние сме готови да пристъпим към намаляване частично на производството. В началото на следващата година може да намалим добива с около 500-700 000 барела дневно, което е около 5-7% за нас“, каза той.

Новак допълни, че размерът на подобно намаление на производството на петрол е незначителен, „но въпреки това такива рискове съществуват“.

Страните от Групата на седемте, ЕС и Австралия се договориха да въведат от 5 декември таван от 60 долара за барел руски суров петрол, доставян по море, за подчинените им кораби и територии. Освен това от 5 февруари 2023 г. ще влязат в сила таваните на цените на петролните продукти, чиито параметри ще бъдат определени по-късно, предава БГНЕС.

Припомняме, че вчера руският президент Владимир Путин обяви че в началото на следващата седмица ще подпише указа за ответните мерките срещу въвеждането на таван върху цената на руския петрол. Освен това увери, че ограничението няма да повлияе на руската икономика.

„Този таван не води до никакви загуби за руската енергетика, икономика и бюджет, защото така или иначе продаваме на тези цени“.

Владимир Путин каза още, че ако въведеният от Евросъюза таван върху цената на природния газ доведе до нарушаване на действащите договори за доставка на синьо гориво, то Русия се запазва правото да прецени дали да ги изпълнява.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here