Песков: „Мирният план за Украйна“ трябва да вземе предвид влизането на нови региони в Руската федерация

0
150

 

Готов е руският отговор на въвеждането на тавана на цените на петрола

Кремъл подкрепя действията на Белград по ситуацията в Косово

 

Никакъв „мирен план“ за Украйна не може да съществува, ако не отчита влизането на четири нови региона в състава на Руската федерация. Това съобщи пред журналисти в сряда прессекретарят на държавния глава на Русия Дмитрий Песков.

„Засега няма „мирен план“ за Украйна, нека започнем с това“, каза говорителят на Кремъл в отговор на молба да коментира инициативата на украинския президент Володимир Зеленски да подготви „мирен план“ до февруари, когато той би искал да проведе „среща на върха за мира“ в сайта на ООН.

„Още веднъж: не може да има „мирен план“ за Украйна, който да не отчита днешните реалности – с руска територия, с влизането на четири нови региона в Русия“, подчерта Песков. „Няма план, който да не отчита тези реалностите могат да твърдят, че са мирни.“

Други основни тема на брифинга бяха и Указът на руския президент Владимир Путин за ответни мерки срещу налагането от Запада на таван на цените на петрола, както и инициативата на украинския държавен глава Владимир Зеленски за мирен план. Ето още ключови изявления на говорителя на Кремъл, представени от ТАСС:

За плановете на Путин

Пътуването на президента в Псковска област беше отменено поради не добри метеорологични условия. Путин ще проведе събитие чрез видеоконферентна връзка, по време на което ще се състои пускането на завода „Титан-Полимер“ в региона.

Вечерта президентът ще проведе международен телефонен разговор.

Относно записването на новогодишното послание

Путин ще се обърне към руснаците с традиционни новогодишни поздравления, не се предвиждат промени във формата. „Всяко новогодишно обръщение на президента, разбира се, носи отпечатъка на изминалата година и съдържа някои основни фрази, основни послания за годината, която започва. Така ще бъде и този път.

За изявлението на Медведев

В публикация, публикувана в канала Telegram от заместник-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев за предателите, напуснали страната, става дума за тези, които нарушават законите на Руската федерация.

„Естествено, тези, които нарушават нашите закони, трябва да носят отговорност за това. Знаете, че сега като цяло е доста емоционален момент и, разбира се, много хора показват своята гражданска позиция, включително Дмитрий Анатолиевич.“

Относно реакцията за тавана на цените

Президентският указ за ответни мерки срещу въвеждането от Запада на таван на цените на руския петрол е суверенното право на Руската федерация да реагира на нелегитимни, абсурдни мерки.

Мерките, предприети в отговор на въвеждането на таван на цените на руския петрол, бяха разработени в страната и нямат пряко отношение с ОПЕК+.

Ограничението за доставка на руски петрол ще важи и за съществуващите договори, ако те съдържат определен „ценови таван“.

Суверенно право на Русия е да реагира на подобни нелегитимни, абсолютно абсурдни мерки, т. нар. ценови таван.

Все още е рано да се говори за ответни стъпки на Русия за въвеждане на таван на цените на газа, ситуацията се анализира.

Относно молбата от Прищина

Песков посочи противоречивостта на изявленията на Прищина за „разрушителното влияние“ на Руската федерация в ситуацията с Косово. „Сърбия е суверенна държава. И е абсолютно погрешно да се търси някакво разрушително влияние на Русия тук. Естествено, Сърбия защитава правата на сърбите, които живеят наблизо в такива трудни условия. И реагира остро, когато тези права се нарушават .“ Москва подкрепя Белград в действията му по ситуацията в Косово.

Путин – Си Дзинпин

Подготвят се контакти между Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин , Кремъл ще информира своевременно за подробностите.

източник: ТАСС, превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here