Русия спира продажбата на петрол за страни, наложили таван на цената му

0
136

 

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, със който се забранява продажбата на руски петрол и петролни продукти на страни, които са наложили таван на цената му. Мярката влиза в сила от 1 февруари и ще продължи пет месеца – до 1 юли 2023 г.

„Забраняват се доставките на руски нефт и нефтопродукти на чуждестранни юридически и физически лица, ако в договорите за тези доставки пряко или косвено“ се използва ценови таван, се казва в президентския указ.

В указа се добавя, че забраната може да бъде отменена в отделни случаи въз основа на „специално решение“ на руския президент Владимир Путин.

Ценовият таван от 60 долара за барел, договорен от Европейския съюз, Г-7 и Австралия, влезе в сила в началото на декември и има за цел да ограничи приходите на Русия, като същевременно гарантира, че Москва ще продължи да снабдява световния пазар.

Въведен заедно с ембаргото на ЕС върху морските доставки на руски суров петрол, таванът има за цел да гарантира, че Русия не може да заобиколи ембаргото, като продава своя петрол на трети държави на високи цени.

Русия заяви, че ограничението няма да повлияе на военната ѝ кампания в Украйна и изрази увереност, че ще намери нови купувачи.

България получи дерогация от ембаргото за внос на руски морски петрол. За срок до 31 декември 2024 година се разрешават закупуването, вносът или трансферът на суров петрол, превозван по море, както и на петролни продукти от Русия към България.

Източници: БНТ, dariknews.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here