„Фраматом“ също с договор за доставка на гориво за АЕЦ „Козлодуй“

0
183

 

Това е практическа стъпка за осигуряване на диверсифицирано портфолио на доставките на гориво за централата, смятат от Министерството на енергетиката

 

На 30 декември 2022 г., от 10:30 часа, в зала „Триадица 2″ на Гранд хотел София, ще бъде подписано споразумение между „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и компанията „Фраматом GmbH АВ“ за свежо ядрено гориво за 6 блок на атомната централа, съобщиха от Министерството на енергетиката.

След сключения с „Уестингхаус Електрик Швеция“ договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок, с новия документ, който предстои да бъде подписан, се прави следващата практическа стъпка за осигуряване на диверсифицирано портфолио на доставките на гориво за ядрените енергоблокове на централата.

Споразумението ще бъде подписано от Георги Кирков – изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, и Лионел Геф – старши вицепрезидент по горивото на „Фраматом“ GmbH, в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов.

Припомняме, че преди Коледа бе сключен договор с „Уестингхаус Електрик Швеция“ за доставка на ядрено гориво за 5-и блок на ядрената ни централа. Това стана в присъствието на Херо Мустафа – посланик на САЩ у нас и Катарина Рангнит – посланик на Кралство Швеция в Република България.

При подписването на договора за доставка на ядрено гориво с „Уестингхаус“ министър Христов коментира, че с предстоящото договаряне и с „Фраматом“ за 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ напълно ще приключи процедурата по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. „Така ще имаме ядрено гориво от два независими неруски източника“, обяви Христов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here