Съдът задължи правителството да продължи изхранването на украинските бежанци

0
139

 

ФАР поиска спиране на действието на решението на МС, заради опасността гладуващите лица да претърпят значителни и труднопоправими вреди

 

Върховният административен съд уважи искането на ФАР и спря изпълнението на Решението на Министерски съвет за преустановяване изхранването на украинските бежанци в България. Това написаха в своята фейсбук страница от Фондация за достъп до права (ФАР).

Организацията обжалва в съда решенията на Министерски съвет от 16 ноември 2022 г., въз основа на които гражданите на Украйна с временна закрила се настаняват в съставения от фургони разпределителен център на МВР в гр. Елхово и се прекратява изхранването им.

Решенията изменят условията на Програмата за хуманитарно подпомагане, като отпада задължението да се осигури изхранване в местата за настаняване, без да е предвидена алтернатива.

Прекратяването на изхранването на изпадналите в зависимост от държавната издръжка украински бежанци и ограничаването на правото им на свободно придвижване нарушава редица разпоредби на Конституцията на България и на международни договори, по които България е страна.

Сега ВАС се съгласи с тезата на организацията, че „от съдържанието на оспорения общ административен акт и от доказателствата по делото се установяват законовите изисквания за съществуване на опасност за бежанците от Украйна, чиито права и законни интереси се защитават от оспорващата Фондация, да настъпят както на значителни, така и на трудно поправими вреди“.

Определението на ВАС не е окончателно, но трябва да се изпълни незабавно и изхранването на украинските бежанци да бъде възстановено.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here