Путин и Токаев са обсъдили енергийните връзки между Русия и Казахстан

0
165

 

От Кремъл не изнасят подробности за разговора

 

Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обсъдиха по телефона високото ниво на руско-казахстанските отношения и се поздравиха за Новата година. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Двамата са обсъдили въпроси на сътрудничеството между двете страни в енергийния сектор. 

„Обсъдихме и въпроси на практическото сътрудничество в редица актуални области, включително горивно-енергийния комплекс“, се казва в съобщението.

Пресслужбата на Кремъл уточни, че във връзка с това лидерите са се договорили да продължат координацията между правителствата и съответните структури на двете страни.

Разговорът между президентите Путин и Токаев е в условията на все по-труден износ на петрол предвид наложените от Запада ограничения заради руската война в Украйна.

Казахстан използва предимно руска инфраструктура за такъв износ, включително петролопровода „Дружба“, който стига до Германия и към момента не е обект на европейските санкции срещу Москва заради войната. Все по-често западни медии съобщават, че Казахстан цели да увеличи износа чрез тази петролна връзка.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here