Задържаха британец в Плевенско, издирван за тероризъм от Интерпол

0
114

 

Сийка Милева: Той е описан като особено опасен и въоръжен. Настанил се е в биофермата на депутата от „Демократична България“ Албена Симеонова. Предстои да бъде започната процедура по екстрадицията му

 

Британец, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е задържан при спецоперация в плевенското село Любеново. Давид Бодил се издирва по искане на властите в Манчестър за подготовката на терористични действия.

В червената бюлетина е отбелязан като особено опасен, въоръжен и агресивен, каза за bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„По линия на международния обмен разполагаме с информация, че в дома му във Великобритания са открити взривни вещества, както и упътвания и чертежи за изготвяне на взривни устройства“, обясни Милева.

Британският гражданин ще бъде задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде започната процедура по екстрадицията му.

„Чакаме да получим заповед за арест, която ще даде основание на колегите от Окръжната прокуратура в Плевен да внесат искане за мярка за неотклонение и да инициират екстрадиционното производство. Съдът е този, който ще реши дали да предаде лицето, или да откаже“, поясни говорителят на главния прокурор.

Сийка Милева не пожела да коментира появилата се информация, че британецът се е настанил в биофермата на депутата от „Демократична България“ Албена Симеонова. Тя единствено заяви, че „всеки носи отговорност за своите действия“.

По информация на bTV Давид Бодил е пристигнал у нас на 19 ноември. В някои медии се появи информация, че британецът се е настанил в биофермата на депутата от „Демократична България“ Албена Симеонова. bTV Новините потърси Симеонова за коментар.

Тя потвърди, че познава Давид Бодил, но той живеел в имота на дядо си, който е на другия край на селото. Албена Симеонова бе категорична, че никога не е живял в неин имот.

Winbet – победата е емоция! (18+)

„След Нова година му помогнах да си плати тока и водата, защото никой не знае английски в селото. С дядо му бяхме много близки. Не изглежда на човек, издирван с червена бюлетина“, коментира Симеонова.

Семейството на Бодил са англичани и баба и дядо му са си купили къща в селото. Дълго време са живеели там, но след като баба му умира, дядо му се връща обратно в Англия, разказа още тя. Симеонова потвърди, че Бодил е пристигнал в селото преди Нова година. Разказал ѝ, че иска да отглежда кокошки и че иска да живее в България.

В профила си във „Фейсбук“ на 28 ноември Давид Бодил пише:

„Помислих си, че трябва да съобщя на всички мои приятели, че вече съм беглец и никога няма да се върна в Обединеното кралство, поне не жив. Съжалявам, че никога повече няма да ме видите. Полицията възнамерява да ме осъди за престъпление без жертви, което дори не би трябвало да е престъпление на първо място. Ако се върна в Обединеното кралство, ще прекарам много години в затвора. Предпочитам да умра в чужда държава, отколкото да прекарам живота си в затвора, за да задоволя егото и бонуса към заплатата на полицейски служители. Макар че всъщност не съм изненадан, тъй като от известно време знам, че в Обединеното кралство няма никаква свобода и ежедневно се нарушават правата на гражданите му. И в същото време обвинява други държави в същото. Това е лицемерие. Единственият път, когато ще ме видите отново, е в чувал за трупове. Ще ми липсвате. Поне моите истински приятели. Успех в живота.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here