WSJ: САЩ и съюзниците обсъждат нови санкции срещу руската петролна индустрия

0
133
Concept economic sanctions against Russia oil embargo

 

Представители на Министерството на финансите на САЩ са в Европа тази седмица и обсъждат ограниченията на цените, които влизат в сила следващия месец

 

Съединените щати и техните съюзници на Запад обсъждат възможността за въвеждане на нови санкции срещу руската петролна индустрия, по-специално ценовите ограничения на петролните продукти, съобщава вестник The Wall Street Journal.

САЩ и техните съюзници подготвят следващия си кръг от санкции срещу петролната индустрия на Русия, целящи да ограничат продажните цени на руския износ на рафинирани петролни продукти чрез разширяване на новите санкции, които Западът наложи на суровия петрол в страната.

На срещи в цяла Европа тази седмица служители на Министерството на финансите на САЩ обсъждат подробностите за предстоящите санкции за руските петролни продукти, които трябва да влязат в сила на 5 февруари.

Според изданието високопоставен американски служител Бен Харис ще посети тази седмица Латвия, Литва, Естония и Полша, за да обсъди въпроса за санкциите и тавана на цените. В преговорите участва Олег Устенко, съветник на президента на Украйна по икономическите въпроси.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„Тази седмица наистина е важна. Ситуацията с ограничаването на цените на петролните продукти е малко по-сложна, но вече знаем как да решим този въпрос. В този смисъл ще бъде малко по-лесно, защото знаем методиката“, каза Устенко пред вестника.

Санкциите ще определят два ценови лимита на руските рафинирани продукти: един за висока стойност износ като дизел и друг на такива с ниска стойност като мазут, според хора, запознати с плановете.

Както и в случая с ограничаването на цената на руския петрол, западните компании, които финансират, застраховат или транспортират руски петролни продукти, ще бъдат обект на режима на санкции. Компаниите, базирани в страните от Г-7 и Австралия, ще получат глоби, ако улеснят продажбата на руски петролни продукти на цени над лимита.

Източници на изданието отбелязват, че се планира да бъдат въведени две ценови граници за руските петролни продукти: едната ще засегне износни стоки с висока стойност, по-специално дизелово гориво, а другата – стоки с ниска стойност, като мазут.

Според вестника централен въпрос в преговорите между американски и европейски служители ще бъде показателят за пределната цена. Американците се стремят да определят достатъчно ниска горна граница на цените на руските петролни продукти, за да намалят печалбите на Русия, но достатъчно висока, за да продължи Русия да продава дизелово гориво и други горива.

Таван на цената на руския петрол

Страните от Групата на седемте, ЕС и Австралия наложиха ценови таван от 60 долара за барел на руския петрол, доставян по море за техните подчинени кораби и територии от 5 декември. Освен това от 5 февруари 2023 г. влизат в сила пределните цени на петролните продукти, чиито параметри ще бъдат определени по-късно, припомня ТАСС.

В отговор на 27 декември руският президент Владимир Путин подписа указ за ответни мерки, забраняващ доставките на руски петрол за купувачи, които се присъединиха към това ограничение от февруари. В същото време държавният глава в отделна клауза си запазва правото да взема специални решения относно доставките на нефт и нефтопродукти, чието изпълнение е забранено с този указ. На Министерството на енергетиката на Руската федерация беше възложено да следи за изпълнението на забраната. Документът влиза в сила от 1 февруари 2023 г. и е валиден до 1 юли 2023 г.

превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here