ЕС готви закони, за да ускори „зелената“ икономика. Има опасения, че европейски компании ще се преместят в САЩ

0
156

 

Представените днес в Давос намерения от Урсула фон дер Лайен ще се превърнат в основна тема на разговори за европейските лидери, преди следващата им среща на 8 и 9 февруари

 

Европейският съюз ще подготви закони, за да ускори развитието на „зелената“ си промишленост и ще го подкрепи с държавни помощи и чрез Европейския суверенен фонд  (European Sovereignty Fund – новобявен механизъм за подкрепа на индустрията в ЕС, чийто параметри се очаква да станат ясни по-късно тази година бел. авт.), за да попречи на фирмите да се преместят в Съединените щати, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч по време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, съобщава БТА.

Фон дер Лайен посочи още, че мерките ще бъдат част от индустриалния план на ЕС за Зелената сделка, които да превърнат Европа в дом на чисти технологии и индустриални иновации по пътя към нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.

„За да помогнем това да се случи, ще предложим нов закон за индустрията с целящ въглеродна неутралност“, каза още председателят на ЕК. „Целта ще бъде фокусиране на инвестициите върху стратегически проекти по цялата верига на доставки“.

По-специално ще разгледаме как да опростим и ускорим издаването на разрешения за нови производствени обекти за чисти технологии“, допълни Фон дер Лайен.

Европейските власти се опасяват, че компаниите на Стария континент ще се преместят в Съединените щати, които имат схема за 369 милиарда долара за субсидиране на зелено производство, чрез Закона за намаляване на инфлацията, като в тази връзка ЕС ще предостави свежи ресурси за своята индустрия, каза още Фон дер Лайен.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

„За да запазим привлекателността на европейската индустрия, трябва да сме конкурентоспособни с предложенията и стимулите, които в момента се предлагат извън ЕС“, допълни ръководителят на ЕК.

„Ето защо ние ще предложим временно да адаптираме нашите правила за държавна помощ, за да ускорим и опростим. По-лесни изчисления. По-прости процедури. Ускорени одобрения. Например с прости модели за данъчни облекчения. И с целенасочена помощ за производствени съоръжения в стратегически чисти технологични вериги за стойност, за да се противодейства на рисковете от преместване от чуждестранни субсидии“, каза тя.

Но тя отбеляза, че тъй като не всички страни в 27-членния ЕС имат еднакъв капацитет да подкрепят своите компании, използването само на държавна помощ може да доведе до нелоялна конкуренция, „разпокъсване“, което би навредило на единния пазар на ЕС.

„За да избегнем фрагментиращия ефект върху единния пазар и да подкрепим прехода към чисти технологии в целия Съюз, трябва също така да увеличим финансирането от ЕС. В средносрочен план ще подготвим Европейския суверенен фонд като част от средносрочния преглед на нашия бюджет (Многогодишната финансова рамка- бел. ред.) по-късно тази година“, каза фон дер Лайен.

Тя не даде никакви подробности за фонда, идея, която за първи път повдигна през септември, която все още няма подкрепата на всички правителства на ЕС, особено на Германия.

„Тъй като това ще отнеме известно време, ние ще разгледаме мостово решение, за да осигурим бърза и целенасочена поддръжка там, където е най-необходима“, допълни председателят на ЕК, отново без да дава повече подробности.

Тя каза, че Комисията сега работи върху това какви са нуждите на зелената индустрия.

По оценка на Асошиейтед прес представените днес намерение от Урсула фон дер Лайен ще се превърнат в основна тема на разговори за европейските лидери, преди следващата им среща на 8 и 9 февруари.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here