Ако през май се реши, че влизаме в еврозоната, от 1 юни цените навсякъде ще са и в евро, и в лева

0
201

 

Цените на горивата у нас ще се задържат в сегашните си стойности, намаление се очаква, но не драстично, прогнозира министърът на икономиката и индустрията

 

„България вече получи разрешение да започне да сече монети декември месец. Окончателното решение дали ще влезем в еврозоната ще се вземе април-май месец. Тогава е последният доклад. Май месец ще се знае със сигурност, че от 1 януари ще се влиза. Това значи, че от първи юни ще започнете навсякъде да имате цени и в евро, и в лева”. Това каза в студиото на NOVA министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Той направи прогноза, че цените на горивата у нас ще се задържат в сегашните си стойности, намаление се очаквало, но не драстично. „Август месец, когато застъпихме, истината е, че тогава със синдикати и работодатели правехме списъци коя индустрия ще затвори първа, коя втора, коя трета и кои ще останат най-накрая. Започнахме от това. Знаете тогава инфлацията на какви равнища беше. Благодарение на работата на колегите най-вече в енергийния сектор, цените се поукротиха, инфлацията се поукроти”. Така Никола Стоянов коментира дали намалените цени на горивата и газа у нас ще повлияят благоприятно и на инфлацията в страната. По думите му ресорното министерство очаква до май месец инфлацията да е едноцифрен процент.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Решението на депутатите за предоставяне на ваучери за гориво и транспорт на всеки български гражданин с месечен доход под 3400 лв. е оставило много въпросителни след себе си, твърди министърът. Той обаче подчерта, че ръководеното от него министерство работи по детайлите на наредбата.

Стоянов обясни, че Министерство на финансите тепърва трябва да направи калкулации дали има наличен ресурс за подобна мярка. По думите му, ако се окаже, че пари в хазната няма, трябва да се намали стойността на ваучерите, или да се свали прагът на доходите. Министърът увери, че разходите за ваучери ще са драстично по-големи от тези, които бяха направени за отстъпката от 25 ст. на литър гориво.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here