Кисинджър: Украйна трябва да е в НАТО, а Русия може да се върне към международната система

0
228

 

Промяна в мнението – преди това той се застъпваше за неутралния статут на Украйна и смяташе, че тя не трябва да участва във военни съюзи

 

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви пред Световния икономически форум в Давос чрез видеовръзка, че е променил мнението си относно присъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс и сега смята, че страната трябва да бъде приета в НАТО в бъдеще.#038;enablejsapi=1&iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=0&autoplay=0" width="696">


„Преди тази война бях против членството на Украйна в НАТО, защото се страхувах, че ще започне процес, който наблюдаваме сега. Сега, когато той е достигнал това ниво, идеята за неутрална Украйна при тези обстоятелства вече няма смисъл. В крайна сметка… тя трябва да получи гаранции от НАТО, независимо от формата, под която НАТО ги предоставя. Сега присъединяването на Украйна към НАТО би било правилен резултат“, заяви Кисинджър.

Преди това той се застъпваше за неутралния статут на Украйна и смяташе, че тя не трябва да участва във военни съюзи.

Той също така заяви, че на Русия трябва да се даде възможност един ден да се присъедини отново към международната система. Това, според него, „може да накара Русия да преоцени историческата си позиция, която е комбинация от привличане към културата на Европа и страх от господство на Европа“.

„Това може да се стори много неоснователно на нациите, които бяха подложени на руски натиск през по-голямата част от периода на Студената война“, заяви Кисинджър, като допълни, че за да се избегне ескалация на конфликта с ядрената сила, Западът трябва да продължи да контактува с Русия и да не я оставя да почувства, че войната се е превърнала във „война срещу самата Русия“.

„Унищожаването на Русия като държава, която може да провежда собствена политика, ще отвори огромната й територия с нейните 11 часови зони за вътрешни конфликти и за външна намеса в момент, когато на територията ѝ има 15 000 и повече ядрени оръжия.“

„Ето защо вярвам в диалога с Русия, докато войната продължава, в прекратяването на бойните действия, когато бъде достигната предвоенната линия, и в продължаването на процеса на обсъждане от страна на Европа, Америка и Русия … като условията на санкции и друг натиск ще бъдат запазени до постигането на окончателно решение.“

В края на май миналата година Кисинджър предложи на Киев да се съгласи на някои териториални отстъпки в името на мирно споразумение с Русия. Украинският президент Володимир Зеленски обаче разкритикува предложението.

Кисинджър заяви, че за подобряване на връзките между двете най-големи икономики в света са необходими ограничени и конкретни стъпки както от страна на САЩ, така и от страна на Китай. В по-дългосрочен план той заяви, че Вашингтон и Пекин трябва да преценят рисковете от конфликт между две ядрени държави.

„Всяка от страните трябва сама да обмисли как може да се справи със заплахата за човешкото оцеляване от разрушителната сила на оръжията, съчетана с превръщането им в почти съзнателни с помощта на изкуствени интелект при прилагането им“, каза Кисинджър.

По отношение на Тайван Кисинджър заяви, че и двете страни трябва да избягват действия, които предполагат „неизбежна разправа“, и да охладят заплашителния език, за да създадат условия за диалог.

Кисинджър е държавен секретар на САЩ между 1973 и 1977 г. при президентите Никсън и Форд, а между 1969 и 1975 г. е съветник по националната сигурност.

източник: dnes.dir.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here