Die Welt: България е покрила една трета от нуждите от оръжие на Украйна

6
407

 

Разследване на вестника показва още, че украинската армия е получила 40% от дизела си от София. Киев потвърди

 

Тайното спасение на Украйна – така германският вестник „Ди Велт“ е озаглавил свое разследване, според което България е доставила една трета от оръжията на Украйна през изминалата година.

„Ди Велт“: България е покрила една трета от нуждите от оръжие на Украйна

„Когато на 28 април миналата година тогавашният български премиер Кирил Петков пристигна на визита в Киев, човек можеше да се запита какво въобще прави там. Когато Петков и Зеленски най-накрая се появиха заедно пред камерите, те обявиха споразумение, което звучеше доста странно. България ще ремонтира военно оборудване от Украйна. Двамата мъже се усмихваха и се ръкуваха“, припомня в ретроспекция в свое разследване Филип Фолкман-Шлук за германския всекидневник Die Welt. 

България остана в историята с позицията си, че е единствената страна от НАТО, освен Унгария, която не доставя оръжие. Досега. Това, което обществеността не знае: по време на пътуването до Киев българското правителство вече е било започнало процедура за цялостна военна помощ за Украйна, показва проучване на германската медия.

За да избегне доставките на оръжия по официален път, страната ги дава на страни посредници. Според изчисленията на германската медия така България покрива една трета от нуждите на Украйна, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията. Което е куриозно и предвид факта, че единствената рафинерия, която има България, e руска собственост, припомня Die Welt.

„Това е историята на тайна стратегия, с която България помага на Украйна въпреки съпротивата на някои кръгове. Най-бедната страна в ЕС, за която дълго се смяташе, че е вярна на Москва, показа в точния момент смелост, която може да бъде взета за пример от останалите. Въпреки зависимостта си от Русия и притесненията от руска агресия България намери креативен начин да застане до Украйна. Зад тази стратегия стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев“, пише германската медия и добавя, че „и при налагането на санкции и откъсването от руския газ България пое водеща роля в ЕС“.

Украинското правителство потвърждава информациите в тази статия, пише още Die Welt.

„Кирил Петков показа интегритет и аз завинаги ще съм му благодарен, че успя да вложи цялото си политическо умение, за да намери решение на проблема с оръжията, казва външният министър Дмитро Кулеба пред германската медия. „Историята е проста. Докато някои от членовете на управляващата коалиция в България застанаха на страната на Русия, Петков избра правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от един много по-силен враг“, посочи той.

Тайният план на Петков в самото начало на войната

Петков се задейства още на 25 февруари 2022 г, разказва медията. Едва ден след нападението на Русия в Брюксел има Европейски съвет и тъй като всеки премиер прави обръщение, срещата се проточва до късна нощ. Петков обикаля всеки един от лидерите и иска да разговаря с тях. И им обяснява, че Зеленски няма да оцелее и 24 часа без помощ. Българският експремиер предлага директно Русия да бъде изключена от системата SWIFT и да се замразят банковите заеми на европейските банки за Руската централна банка. Петков разговаря с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Олаф Шолц, но се оказва, че повечето лидери са скептични. В крайна сметка обаче Европейската комисия приема предложението му и то се осъществява, макар и по-късно.

В същото време тогавашният финансов министър Асен Василев участва в срещата на финансовите министри на ЕС в Париж. Оказва се, че и там министрите са все още доста колебливи, повечето още не могат да осъзнаят новината за нападението. Василев излиза и държи реч – но не за икономика и финанси, а обяснява на колегите си какво означава за Путин „денацифирането на Украйна“.

Василев дава за пример България след края на Втората световна война и цитира броя на убитите инакомислещи, опозиция, интелигенция, свещеници.

Пред германската медия участници в тази среща са потвърдили, че речта на Василев обръща мнението на министрите. И едва два дни по-късно Брюксел започва да налага икономическите санкции. В европейските кръгове те са наричани „българското предложение“.

Ди Велт“: България е покрила една трета от нуждите от оръжие на Украйна

Визитата на Кулеба в София

А какво точно се е случило по време на визитата на Кулеба в София на 10 април миналата година? Die Welt дава отговор и на този въпрос. По това време войната не върви добре за Украйна – тя е успяла да спре руснаците в Киевския регион, но оръжията и мунициите ѝ са изчерпани, а Западът още не е успял да достави нови. Украйна има нужда от оръжия съветско производство и знае добре, че складовете на България са пълни.

Зеленски праща министъра си в София. Пред обществеността у нас Кулеба благодари на страната за приема на бежанци, но не споменава нищо за оръжия. При закрити врата обаче протичат съвсем различни разговори, в които Кулеба обяснява на домакините си, че всичко е на живот и смърт.

Тогава бившият премиер Петков пояснява, че вътрешнополитически ситуацията е много сложна, но ще направи всичко възможно, за да помогне. Правителството дава разрешение на посредници да изнасят българско оръжие  и така решава задачата. Частните производители на оръжия работят под пълна пара. От България излитат пълни до горе самолети с муниции към Полша. Те кацат на летище Жешов, на 70 км от украинската граница. Този аеропорт е строго охраняван от НАТО и е най-важният за Украйна.  България подсигурява коридори за оръжия и муниции по земя през Румъния и Унгария.

Около една трета от нужните муниции към този момент са именно български, казва Петков, а Кулеба потвърждава данните му. Доставките са платени от САЩ и Великобритания. По-късно лидерът на „Продължаваме промяната“ ще потвърди това и пред български медии.

Проблем се появява през юни, когато шефът на „Кинтекс“ Александър Михайлов е отстранен от поста си и изнася данни от търговията с цел да събори правителството на Петков. Той тогава съобщи за износ на стойност 2 млрд. евро. По онова време дизел за украинската армия доставя и българската рафинерия „Лукойл“.  Василев си спомня за среща на Световната банка във Вашингтон миналата пролет. Там, по думите му, украински служител му казал, че горивото на киевските войски е на привършване. България има рафинерия близо до Бургас на Черно море, която се управлява от дъщерно дружество на руската група „Лукойл“ и се снабдява с петролни танкери от Русия, се отбелязва в журналистическия материал. По думите на Василев той насърчил „Лукойл“ в България да изнася излишъците за Украйна. Реакцията е била положителна, а служителите там също осъдили войната на Путин, твърди той. Самата България се нуждае от около половината от горивото, което рафинерията произвежда; останалото е било изпратено в Украйна. Доставките от местни компании отново се осъществявали чрез чуждестранни посреднически фирми.

Киев потвърди, че украинските компании са получавали български дизел на този изключително важен етап.

Москва отвръща на удара

С тайните линии за доставки към Украйна Петков поема голям риск. Социологическите проучвания в България показаха, че 70 на сто от гражданите се притесняват да не бъдат въвлечени във войната и поради това се противопоставят на твърде голямата подкрепа за Украйна. Президентът Румен Радев, подкрепен от Социалистическата партия, подклаждаше тези настроения, като твърдеше, че България ще стане страна във войната, ако бъдат доставени оръжия.

Едва наскоро играта на криеница приключи. От началото на годината рафинерията на „Лукойл“ в Бургас се контролира изцяло от България, без връзка с централата в Русия, и вече търси нефт от други държави. През ноември правителството в София официално поиска от Европейската комисия разрешение за износ на дизелово гориво, рафинирано от руски петрол, за дестинации, сред които и Украйна.

Русия разбира за помощта, която България оказва. Още през април първият ѝ отговор е истинска хакерска война срещу страната. Хакерски атаки срещу производителите на ток, срещу пощата… Блокирането на изплащането на пенсии се дължи именно на такава атака. В отговор Петков гони 70 дипломата от посолството в София с обвинение в шпионаж.

Според медията именно това е и причината Русия да спре газовите доставки за България без оглед на преговори и договорки. Още на 27 април „Газпром“ избра България за първата страна от ЕС, в която ще прекрати износа на газ. Но София не отстъпи. В рамките на 24 часа министър-председателят Петков представи решение, което щеше да позволи на близо 7-те милиона жители на България да се справят без газ от Русия. Той организира вноса на два танкера с втечнен природен газ от Съединените щати – на същата цена за кубичен метър, която начисляваше „Газпром“.

Ние се борим и за вас." Дмитро Кулеба се срещна с Кирил Петков и Теодора Генчовска в София

Сега Петков обяснява защо САЩ са били готови да се съгласят на това решение.

„По време на разговорите дадох ясно да се разбере, че танкерите са политически сигнал за цяла Европа, че винаги има начини да се излезе от зависимостта от Русия“, казва той. Петков също така нареди завършването на тръбопроводната връзка с Гърция, за да се катализират алтернативи на руските линии за доставки.

Правителството му беше свалено при парламентарен вот на недоверие през лятото. Проруските сили също изиграха своята роля за това. През есента Петков и Василев останаха на поста си само временно. Оттогава страната продължава да е в политическа безизходица, но отношението към Украйна донякъде се е променило, пояснява германската медия.

През декември парламентът реши официално да разреши доставките на оръжие за Украйна. „Дълбоко сме благодарни на България за това“, казва Кулеба. Той обаче отбелязва, че вече наблюдава опити за торпилиране на това решение. „Невероятно е колко упорито тези сили се опитват да привлекат България на страната на агресора и касапина“, посочва той.

Петков и Василев вече влязоха в историята с безпрецедентната си тайна помощ. Със своята партия „Продължаваме промяната“ те възнамеряват да се кандидатират отново на следващите избори и да продължат борбата си за България, която да се справя с корупцията на стария ред и да поеме по по-западен път, пише още Die Welt.

Петков настоява, че едно нещо е необратимо: „Ние показахме, че светът е възможен без зависимост и страх от Русия“.

източници: Die Welt ; investor.bg

6 COMMENTS

  1. […] „Лукойл“ води диалог с държавните органи на България само по въпроси, свързани с регулирането на бизнеса, политически теми не са обсъждани. Това коментираха от компанията в отговор на публикацията в немското издание „Ди Велт“. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here