Проф. Иво Христов: Лидерската среща на Нинова е хубав предизборен ПР, няма да постигне друго

0
143

 

ПП, ДБ и Възраждане не приеха поканата на Нинова за лидерска среща

Предсрочни парламентарни избори и през есента – 2 в 1 с местните

 

„Лидерската среща на Корнелия Нинова е хубав предизборен ПР с оглед на идващите предсрочни избори. Показваме на публиката, че искаме да съставим правителство, но онези там, другите, поради тяхната не особено правилно произведена политическа природа не са в състояние, не могат, не искат да спасяват отечеството в тези тежки времена. Ние направихме всичко от себе си, но ето – това е резултатът. Това е последният акт на пиесата „Многострадална Геновева“.

Това мнение изрази пред БНР социологът проф. Иво Христов.

По думите му ще се търси кой е виновен за неуспеха и на третия мандат, защото „по тези географски ширини винаги се търси виновният, но не се прави анализ на проблема и не се предприемат действия за неговото разрешаване. Най-лесно е да се търси виновен. Но всъщност виновници няма, защото това е категория от междуличностните отношения. В политиката има интереси. Тези интереси взаимно се изключват, поради което няма да има правителство с третия мандат“.

Проф. Христов коментира т.нар. избухване на случая „NEXO“ със сравнението:

„Някой държеше котката в чувал и я пусна точно когато трябва – в 12 без 5, когато имаше теоретични шансове мандатът да бъде даден на „Демократична България“.

Той изказа съмнение, че ДБ е щяла да постигне успех и да формира правителство, но:

„Това служи като легитимно оправдание и за двете страни – ДБ и „Продължаваме промяната“, че са имали желание, но тъмните сили, които ни дърпат към Азия, не пожелаха“.

Социологът не изказа предположение кой е пуснал черната котка.

Прогнозата на проф. Иво Христов е за предсрочни парламентарни избори и през есента – 2 в 1 с местните:

„Геополитическата ситуация – Русия, САЩ, Украйна ще изиграе решаваща роля. Винаги големите проблеми са се решавали отвън. Основното деление на обществото също е по геополитическа ориентация“.

Проф. Иво Христов заяви, че ще присъства днес в срещата в Пловдив на новото ляво обединение, за да изрази скептицизма си, но „това не е скептицизъм поради незнание, а поради знание“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here