САЩ и Турция опитаха да преодолеят разногласията помежду си, но различията остават

0
153

 

САЩ и Турция опитаха да преодолеят различията, които обтягат отношенията им от години, но не успяха да отчетат напредък в разрешаването на разногласията относно руската инвазия в Украйна и разширяването на НАТО, отбелязва Асошиейтед прес и БТА.

 

На среща във Вашингтон държавният секретар Антъни Блинкън и гостуващият министър на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу се опитаха да преодолеят тези различия, но не се появиха непосредствени признаци, че това е станало, въпреки че и двамата похвалиха партньорството между страните си, посочва агенцията.

Блинкън и Чавушоглу изтъкнаха сътрудничеството в Украйна, като американският държавен секретар по-специално похвали лидерството на Турция в осигуряването на споразумение с Русия за транспортиране на украинско зърно.

В кратките си изказвания преди срещата нито един от двамата не спомена конкретно за различията им относно присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, което Турция блокира, въпреки силната подкрепа на САЩ и други съюзници, настоявайки Швеция да направи повече за обуздаване на кюрдските групировки, които смята за заплаха за своята сигурност.

„Ние сме близки съюзници и партньори“, каза Блинкън. „Това не означава, че нямаме различия, а че, когато имаме различия, работим по тях в дух на партньорство и съюзничество“.

Чавушоглу не спомена Финландия и Швеция в изявленията си, но подчерта значението, което Турция отдава на получаването на одобрение от САЩ за закупуване на модерни изтребители F-16 – нещо, което администрацията на Байдън подкрепя, но среща значителна съпротива от страна на Конгреса.

Чавушоглу нарече сделката за F-16 „важна тема“ в американско-турското сътрудничество в областта на отбраната. „Както сме казвали и преди, това не се отнася само за Турция, но и за НАТО и САЩ. Така че очакваме одобрение в съответствие с нашите съвместни стратегически интереси“, каза турският първи дипломат.

В съвместно изявление, публикувано след срещата, двете страни заявиха, че са „обсъдили засилването на американско-турското партньорство в областта на отбраната, включително модернизацията на турския флот от F-16″`, както и че са „подчертали общия ангажимент към разширяването на НАТО с подготвени кандидати“.

АП отбелязва, че изявлението не дава индикации, че някой от тези въпроси е бил решен.

Рядкост е висш турски служител да посети Вашингтон, тъй като администрацията на президента Джо Байдън пази дистанция от Турция заради все по-авторитарния уклон на президента Реджеп Тайип Ердоган и политиката му на ограничаване на правата и свободите, коментира АП.

Разположена на кръстопътя между Изтока и Запада, Турция остава стратегически важна за Вашингтон. И, както посочи Блинкън, Турция е ключова за споразумението между Русия и Украйна, което позволи милиони тонове украинско зърно да бъдат транспортирани до световните пазари, предотвратявайки продоволствена криза по време на войната.

САЩ и Турция обаче често имат разногласия по редица въпроси, като най-значимите спорове са свързани със закупената от Турция руска противоракетна система С-400 и подкрепата за кюрдските бойци в Сирия, отбелязва АП.

Придобиването на системата за противовъздушна отбрана от Русия през 2017 г. доведе до санкции и до отстраняването на Турция от програмата за разработване на следващото поколение изтребител F-35. След като отпадна от програмата за F-35, Анкара се опитва да попълни флота си от F-16.

Тревогата на САЩ във връзка с близките отношения на Анкара с Кремъл се засили отново заради войната в Украйна. Въпреки че връзките на Турция с Москва доведоха до пробиви, като сделката за зърно и размяната на затворници, Вашингтон се притеснява от нарушаване на санкциите, тъй като през последната година нивото на турско-руската търговия чувствително се повиши, посочва агенцията.

Протакането от страна на Турция на ратификацията на кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО засили търканията между двете страни съюзнички в НАТО.

Неотдавнашният опит на Турция да се сближи със Сирия, след десетилетие на ожесточена вражда, доведе до нов разрив със САЩ. След срещата на министрите на отбраната на Сирия и Турция в Москва миналия месец, Държавният департамент на САЩ отново изрази своето несъгласие с нормализирането на връзките с Дамаск.

Американските военни също така предупредиха, че турска операция срещу кюрдските Сили за защита на народа в Северна Сирия може да дестабилизира региона и да възроди групировката „Ислямска държава“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here