Лидерската среща за третия мандат: На поканата на БСП се отзоваха ГЕРБ, ДПС и БВ (видео)

0
146

 

Нинова е изненадана, че ПП и ДБ не се отзоваха на поканата ѝ

 

Зала „Изток“ на Народното събрание е домакин на лидерската среща, по инициатива на БСП, на която да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с третия и последен мандат, даден от президента Румен Радев.
На поканата за разговор с Корнелия Нинова откликнаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и Стефан Янев от „Български възход”.

„Всички сме наясно че държавата се намира в политическа криза. Желанието ни е да говорим как, преодолявайки политическата криза, можем да помогнем за решаването и на другите кризи”, каза в началото на срещата Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че са изненадани, че ги няма председателите на „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”.

Бойко Борисов: Сега няма как да ви подкрепим, но изразяваме уважение

„Поканата, по начина, по който беше отправена, задължаваше да се явим. Вие казахте: „Ако сте мъже, заповядайте!”. Тя беше задължаваща. Аз приветствам вашия опит да се опитаме да говорим как виждаме следващите месеци или година”, подчерта Бойко Борисов.

„Времената се менят. Нашият конгрес на ГЕРБ ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Но аз ще разговарям с колегите подобна забрана не би трябвало да е спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно, или каквото и да е правителство в един момент. Сега няма как да ви подкрепим. Но с присъствието си изразяваме уважение към вас”, добави лидерът на ГЕРБ.

Мустафа Карадайъ: Нито една криза не може да бъде решена, без да преодолеем политическата

„Искам да поздравя всички участници в днешната среща. Нашата предизборна кампания протече в духа на това, че държавата се намира в множество кризи. Нито една от тях не може да бъде решена, без да преодолеем политическата криза, в която се намираме от три години”, посочи Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС обясни, че оценяват срещата като „много важна и необходима” в конкретната ситуация и с наличната политическа криза. „Като чухме изявлението на Бойко Борисов, а и като виждаме липсващите колеги, най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори”, посочи той. Според Карадайъ и следващият парламент, като структура, ще прилича на предходните.

Стефан Янев: Диалог и взаимодействие – това е смисълът на присъствието ни в парламента

„Благодаря за организацията на тази среща, която смятам за важна. Наистина съм съгласен, че е малко закъсняла. Дори да отидем на избори, този диалог е необходим. Всички говорим за диалог – към тази дума бих добавил „взаимодействие”. Диалог и взаимодействие – това е смисълът на нашето присъствие в българския парламент”, подчерта лидерът на „Български възход” Стефан Янев.

„Говорейки тук, извинявайки се как не можем да намерим решение, заставяйки пред съда на българския избирател – на едни предсрочни избори, ние нямаме аргументи за пред хората. Призивът ми е да намерим нужните аргументи, да говорим и за приоритети, и за политика, и за начини на търсене на решения”, категоричен е Янев.

Нинова вече направи заявка, че ако на въпросната среща не бъде постигнато съгласие по приоритетите на левицата, партията няма да продължава с опитите за съставяне на правителство.

Очаквайте подробности!

източник: NOVA, БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here