“Лидерската среща” – път към пропастта!

BIG5АНАЛИЗ“Лидерската среща” - път към пропастта!

 

Проф. Светлана Шаренкова: Водената от ръководството на БСП лицемерна  политика – говорим едно, правим друго, ни доведе до плачевен резултатПроф. Светлана Шаренкова: Как ли се е променила БСП, че да стане угодна на атлантика, русофоба, десния Бойко Борисов, който от 16 – 17 години в политиката не спря да сатанизира, обижда и заплашва социалистите, нищо че е бивш член на същата тази партия, когато тя бе БКП… С други думи, промяна в БСП няма – нито на принципи, нито на ценности. Единствената реална промяна, която се случи с нея под мъдрото управление на Нинова, е, че от втора партия в парламента, претендираща за властта, стана пета, от която фактически нищо не зависи

 

Широко прокламираната лидерска среща по инициатива на Корнелия Нинова в парламента за обсъждане на кабинет с третия мандат така и не се състоя, а силно орязаната й част завърши точно за 30 мин.

БСП не получи подкрепа от ГЕРБ, ДПС и БВ. "Отиваме на избори", обяви Нинова  - Политика - manager.bg - Политика - manager.bg

Като оставим настрана самото понятие “лидерска среща”, което  беше признание, че “колективната” партия БСП се ръководи еднолично от Нинова, която “лидерски” решава накъде да я поведе, да се опитаме да направим някакви изводи от този безсмислен половин час. Безсмислен, защото БСП веднага след него заяви, че връща мандата и ако можело това да стане незабавно (“събота или в неделя”), сякаш президентската папка е някакъв горещ картоф. Въпреки че по желание на Нинова тя беше получила от Националния съвет на БСП мандат да разговаря с всички парламентарно представени партии и да се опита да състави редовно правителство. Без всякакви обяснения тя се срещна само с ГЕРБ, ДПС и „Български възход”, а предложението на доскорошните коалиционни партньори ПП и ДБ за отделна среща с тях беше игнорирано. Та нали мандатът беше даден на БСП, защото била способна да води диалог и да управлява с всички – дори с идеологическите си противници!? Тъжно твърдение за една идейна и ценностна партия, но нейсе…

Логично щеше да е Нинова да се срещне първо с доскорошните си партньори К. Петков и Хр. Иванов – да чуе предложенията им, а след това да сяда на една маса със “Задкулисието и паралелната държава” – ГЕРБ и ДПС (термини, въведени и налагани от Нинова над 5 години). Защото БСП има многократни решения, че няма да влиза в каквато и да е форма на коалиция с ГЕРБ и ДПС, а с точно тези партии най-охотно беше демонстрирана готовност за „диалог и помирение“…

Така цялата лидерска политическа кариера на Нинова беше задраскана в този половин час “на сгледа със Задкулисието”. Защото още през 2017 г. тя обвини ГЕРБ, че са й предлагали поста на председател на Народното събрание, за да бъде БСП беззъба опозиция (?), но Нинова героично е отказала.

А всъщност най-уродливите явления на т.  нар. модел ГЕРБ се проявиха в последния мандат на Борисов, когато левицата имаше цели 80 депутати в парламента и за нея гласуваха почти 1 млн. избиратели. Дали това щеше да се случи при адекватен председател на НС, който да бъде коректив на апетитите на ГЕРБ, който нямаше да крие Борисов от неудобните въпроси на опозицията и парламентарната република, нямаше да се превърне “де факто”  в Премиерска  Бойкова държава – на корупцията, кюлчетата и разрухата!?

В деня на ареста м. г. на Борисов Нинова каза: „За нас управлението на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов беше задкулисие, паралелна държава и още през 2017 г. публично обявихме, че се крадат 10 млрд. лв. Последните 5 години многократно внасяхме конкретни сигнали“.

През лятото на 2022 г. обвини „ГЕРБ и задкулисието“, че са се мобилизирали, за да свалят кабинета „Петков“ с вот на недоверие.

А преди месец заяви в прав текст, че ГЕРБ искат „да МИ купят партията и парламентарната МИ група“, които очевидно вече смята за лични депутати.

В същото време за колаборация с ГЕРБ – мнима, доказана или теоретична (по писма от бдителни партийни организации), от БСП бяха наказвани и изключвани социалисти. Но явно това, което е забранено за „обикновения“ социалист, съвсем не е табу за Нинова, която седна на една маса с Борисов и охотно демонстрира сближаване на позициите.

Борисов като джентълмен й се притече на помощ, като великодушно заяви, че „ще поговори с колегите“ да отпадне конгресната забрана за коалиция със социалистите, защото „БСП много се промени“, и “ако кабинетът е експертен”!?

Как ли се е променила БСП, че да стане угодна на атлантика, русофоба, десния Бойко Борисов, който от 16 – 17 години в политиката не спря да сатанизира, обижда и заплашва социалистите, нищо че е бивш член на същата тази партия, когато тя бе БКП…

Нинова за лидерската среща: Очевидно няма подкрепа, отиваме на избори

И защо „експертно правителство“, когато Нинова на 3 октомври м. г. с цялата категоричност, на която е способна, отхвърли този вариант и го нарече „опит за скриване от отговорност зад уж експертни личности“!

С други думи, промяна в БСП няма – нито на принципи, нито на ценности. Тя не е променяла Програмата си, не е отменяла конгресни решения. Единствената реална промяна, която се случи с нея под мъдрото управление на Нинова, е, че от втора партия в парламента, претендираща за властта, стана пета, от която фактически нищо не зависи. Така че „кавалерството“ на Борисов е просто една вратичка за консумирането на бъдещ годеж на БСП с ГЕРБ-СДС и ДПС. А за това Нинова и обкръжението й трябва да му благодарят, защото той им показва едно “голямо морковче” (при 24-ма депутати) и дава спасителна сламка за давещото се БСП ръководство на предстоящия конгрес през февруари.  В такива ситуации хората казват: “Пази Боже, сляпо да прогледа…”.

Борисов нанесе на БСП и още един шамар, като заяви, че между двете партии вече нямало разделителни линии. Видите ли, темите за оръжията за Украйна и изтребителите Ф-16 са решени от парламента!? Явно социалистите ще трябва да “пият една студена вода” и да забравят, че са партия на мира, защото Нинова рязко не му възрази, че “за оръжията за Украйна” и “санкции срещу Русия” БСП никога няма да отстъпи. Та нали преди по-малко от месец по инициатива на социалистите е внесена жалба по “оръжейното” решение в Конституционния съд и се чака неговото решение. Но явно тези действия са насочени към оредяващия електорат, а на “лидерските срещи” се договаря друго! Това двулично поведение се превръща в стил – едно декларираш – друго вършиш. Така Нинова прие, че въпреки позицията на БСП, парламентът или коалиционните партньори в кабинета „Петков“ вече са  решили вместо нея за антируските санкции, за гоненето на 70 руски дипломати, за скъсването на договора с „Газпром“, заради което България понесе и ще понася огромни финансови щети… и не напусна правителството.

“Лидерите” намериха и друга обща тема – да разобличават някакъв си “Модел Радев“, който според Борисов е на власт от две години, което Нинова пък нарече разбиване на парламентарната демокрация!? А всъщност служебните кабинети управляват по Конституция, защото тъкмо партиите не могат да съставят работещи и национално отговорни правителства! Доживяхме Нинова и Борисов да са в синхрон срещу избрания с над 60% от вота на българите президент на Република България! И забравяме как през април м. г. председателката на БСП гневно попита Радев каква „метаморфоза е изживял от вдигнатия юмрук насам, за да влезе в абсолютен синхрон с Борисов“!? “Пълна лудница” или “политическа шизофрения” – специалистите ще се изкажат, а накрая електоратът ще отсъди! А този на БСП подкрепя ясно и открито президента Радев, така че “лидерката” да му мисли…

Т. нар. лидерска среща се превърна в политически позор и идейно предателство не само към социалистите, но и към твърденията на Нинова, изричани години наред. А всъщност това беше нейният основен  политически капитал. Заради тези заклинания при всяка поредна изборна загуба тя  без срам и свян – ту подаваше, ту прибираше оставки!? “БСП не се продава, не е стока, а е кауза!”, каза Нинова и оттегли оставката си през 2019 г. след загубата на европейските избори. А в края на 2021 г., когато БСП стана четвърта сила в НС – тя отново подаде оставка заради изборния погром. Но с апаратни и задкулисни хватки Конгресът “не констатира оставката” с мотива, че Нинова е „гарантът срещу Модела „ГЕРБ“!? И ако сега лидерката  потърси форма за бъдеща коалиция с ГЕРБ и ДПС, пък била тя „експертна“, „на компромиса“, на „спасението“, то означава, че битката със задкулисието е приключила! Дали така мисли Народът, както обича да казва Нинова!

Но не това е пътят пред БСП. Пътят е силно и работещо ляво обединение, което на изборите за парламент и за местна власт да постигне достоен резултат, а левицата да излезе от сегашния идеен и електорален колапс, да се превърне в решаващ и солиден политически фактор. Само тогава, при ясни условия и с формулирани политики да търси работещи решения за България: стабилен кабинет, социална политика и рестарт на социалната държава; балансирана външна политика в променящия се многополюсен свят; защита на българската духовност и традиция; отказ от търговския статут на българското здравеопазване; политика на мир, солидарност и справедливост; върховенство на закона, за да бъде прекършен порочният модел на 33-годишния десен преход!

Но вместо мечти – трябват действия! Първата стъпка е промяна в ръководството и политиките на социалистическата партия, а втората е създаване на силна и Обединена Левица, която да спечели доверието на българите за преодоляване на неравенствата, за по-справедлив и достоен живот!

Проф. Светлана Шаренкова

[td_block_social_counter]

Последни новини