Германия разреши на Полша да изпрати своите танкове в Украйна

0
310

 

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Берлин няма да застане на пътя на Полша, ако Варшава реши да изпрати в Украйна притежавани от нея танкове „Леопард“, предаде Ройтерс.

На въпрос какво би станало, ако Полша изпрати свои танкове „Леопард 2“ на Украйна без германско одобрение, пред френската телевизия LCI Бербок каза, че „за момента въпросът не е бил поставян, но ако бяхме попитани, ние не бихме поставяли пречки“. По-рано Полша заяви, че ще изпрати свои танкове, произведени в Германия, в Украйна, дори ако Германия не направи същото, и посочи, че ще застане начело на дипломатическите усилия в Европа, ако Берлин не го направи, съобщи ДПА, предаде БТА.

„Няма да стоим безучастно и да гледаме как Украйна кърви до смърт“, написа полският премиер Матеуш Моравецки в Tуитър. Коментарът му в неделя дойде след като френският президент Еманюел Макрон каза, че не е изключено изпращането на френския основен боен танк „Льоклерк“. Британците вече обявиха, че изпращат своите танкове „Чалънджър 2“ в Украйна. „Що се отнася до „Льоклерк“, нищо не е изключено“, каза Макрон на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Париж.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here