Първан Симеонов: Любопитно е какви коалиции ще се съставят преди изборите

BIG5АНАЛИЗПърван Симеонов: Любопитно е какви коалиции ще се съставят преди изборите

 

„След предсрочните избори съставяне на експертен кабинет между ГЕРБ, БСП, ДПС би било лудост. Ако сте Бойко Борисов, бихте ли искали преди местните избори да направите кабинет с БСП и с ДПС? Това е покана към ДБ и ПП да вземат не само София, но и няколко областни града. Не вярвам в такъв сценарий“. 

 

Това каза пред БНР социологът Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“.

И допълни, че ГЕРБ ще настояват за разум, ПП и ДБ ще се целят в спечелване на София, „Възраждане“ имат шанс да съберат подписи за референдум, ИТН също се надпреварват в игра с публиката.

Той не очаква висока избирателна активност, а притеснително според него е дали твърдите ядра на партиите няма да завършат отново реми. В предаването „Нещо повече“ Симеонов допълни, че на местните избори живителната среда за прогресивния лагер е противопоставяне на ГЕРБ.

По думите на социолога президентът продължава да е първенец по авторитет, а служебният кабинет не е преживял сериозни скандали.

„Преди изборите ще наблюдавам с любопитство дали няма да има коалиции, а коалиции трябва да се очакват при по-малките играчи. „Български възход“ е застрашен да не влезе в парламента, може би ще търси коалиция. Слави Трифонов е решен да се реваншира, може и той да търси коалиция. В ляво ще има опити за обединение… За да има стабилна конструкция в страната, тя трябва да хвърли мост между двата бряга в българското общество, които се очертаха – балканските консерватори и прозападните прогресисти. С оглед на местните избори тези два лагера ще се сражават още повече“.

[td_block_social_counter]

Последни новини