Провокаторът Борис Джонсън подтиква НАТО да затрупа Украйна с оръжие

0
266

 

Бившият британски премиер Джонсън призова Запада да увеличи военната подкрепа за Украйна

 

Провалилите се държавници мечтаят за триумфално завръщане на политическата сцена. Бившият премиер на Англия Борис Джонсън е най-яркият пример за това как претърпял пълно фиаско ръководител се опитва да грабне в ръцете си пилона на знамето на целия Запад.

Ролята на Джонсън в разпалването на конфликта в Украйна е добре известна: именно той принуди Зеленски да „отхвърли“ Русия в преговорите миналия март, когато, както изглеждаше, страните бяха много близо до намирането на компромис и спирането на кръвопролитието. Именно след това руско-украинската конфронтация придоби продължителен и изключително тежък характер. Оттогава бившият британски премиер, който безславно премина в оставка миналото лято, не може да се успокои и е хиперактивен в разпалването на конфликта в Украйна. Последният ход на Джонсън като страстен провокатор е бомбастичният му коментар в The Daily Mail „Какво, по дяволите, чака Западът?“ и неговото „неочаквано“ посещение в Киев миналия уикенд.

Да започнем с коментара му – все пак първата професия на Борис журналист.  Но да не забравяме, че във второто занимание – политиката (ако се сетите друго, то грешката е незначителна) – той се прочу с ненадминатите си лъжи и затова накрая рухна.

Стилът на коментара на Джонсън е взривоопасна смес от фалшив, истеричен патос с обезоръжаващи измами с измислени от него факти. Ще замълчим за Буча, с който той започва своите страстни бележки: невъзможно е да промени мнението на този, който съзнателно създаде мемориал, предназначен да напомня за „мирните жертви на Путин“. Но как ви харесва този негов пасаж: „Изгонването на руските войски от Киев от Украйна ще остане в историята като един от най-великите оръжейни подвизи на нашето време“? Ако си спомним, че Борис винаги се е опитвал да имитира Чърчил, то тук той много прилича на Хлестаков.

Но все пак основното е защо е написан коментарът? Ето основните тези. Цялата необходима помощ на Украйна, “която побеждава и ще побеждава”, трябва да бъде оказана сега, когато има нужда от нея. „Войските на Путин са деморализирани, всичко им липсва“, твърди Борис. Но сега тези деморализирани войски (да не обръщаме внимание на абсурдността на логиката на бившия премиер, знаем, че той е отчаян лъжец) готвят ответен удар. За да победи окончателно “агресора”, Украйна спешно се нуждае от далекобойна артилерия и стотици танкове, които трябва да бъдат доставени от американци, германци, поляци и др. Именно в Украйна тези танкове ще защитават целия Запад, обобщава експремиерът.

И още две откровени и подробни тези на Джонсън. Първо: Путин блъфира с използването на тактическо ядрено оръжие (за пореден път не обръщаме внимание, че тази теза е от западен произход, помним кой пише), защото ако се реши на това, ще загуби подкрепата от „колебащите се” страни, на първо място Китай. Второ: дълги години Западът не можеше да вземе Украйна под „отбранителния чадър на НАТО“, сега е ясно, че това трябва да стане непременно.

Джонсън прави мощен финален акорд, като просто забива своите пропагандни „нокти“ в мозъка на читателя. Нашата работа е да помогнем на Украйна да спечели, и то не следващата, а тази година. „Тези героични хора (украинци – Ред.) се борят за всички нас… Те се борят за принципа, че нациите не трябва да променят границите си със сила.“ Тук наистина искам да попитам автора: защо тогава не се застъпи за Югославия? О, забравих, те сами я съсипаха… И още нещо: щом украинците се бият за всички вас, защо вие самите не се включите? Страхувате ли се?

Ето го извода: „Да дадем на украинците всичко необходимо, за да спечелят сега“.

Честно казано, няма никакви разкрития от Джонсън. Той изрази, разбира се по свой начин, това, което Западът говори отдавна. Но говорят действащи политици, които понякога не смеят да отидат по-далеч от думите думите. А бившият министър-председател на Великобритания вече не е отговорен за нищо, така че „изгарянето на сърцата“ на западната управляваща класа с думи е най-подходящото занимание за него. И каква е отговорността му сега? Той не е на служба.

Той посети  и Киев, вестниците публикуват негова снимка със Зеленски, показват борбения дух на Борис в непримирима борба с Русия. „Свален политик“, чийто рейтинг в родината му отдавна е под цокъла. А той, виждате ли, е толкова нетърпелив да излети отново …

източник: opposition.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here