Турция преустанови преговорите на Швеция и Финландия за НАТО

0
175

 

Преговорите между Анкара, Стокхолм и Хелзинки за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, които бяха насрочени за февруари, бяха отложени, това съобщи на ТАСС дипломатически източник в Анкара.

„Планираните за февруари разговори с Швеция и Финландия в рамките на тристранния механизъм за присъединяването им към НАТО бяха отложени“, заяви той.

Вестник „Сабах“ съобщи, че тристранните преговори са били прекратени за неопределено време. Освен това финландският министър на външните работи Пекка Хаависто предположи, че преговорите на Швеция и Финландия с Турция за присъединяване към Северноатлантическия алианс ще бъдат преустановени за няколко седмици.

В събота Расмус Палудан, лидер на дясноекстремистката твърдолинейна партия, организира митинг пред турското посолство в Стокхолм, на който публично изгори Корана. В речта си той разкритикува НАТО, Турция и нейния президент Тайип Ердоган и показа карикатура на пророка Мохамед. В понеделник Ердоган заяви, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Анкара за кандидатурата си за членство в НАТО след антитурските действия в Стокхолм. По-рано турските външни министри и министрите на отбраната Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар изразиха подобни чувства.

Швеция и Финландия подадоха заявление за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но процесът на присъединяване беше блокиран от Турция, която поиска от тях да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират лицата, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г. На 28 юни Ердоган, финландският президент Саули Ниинистьо, тогавашният шведски министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг проведоха разговори в Мадрид преди срещата на върха на НАТО. Подписан е меморандум, който позволява на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО.

Анкара вече заяви, че меморандумът не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако двете страни не изпълнят задълженията си за борба с терористичните организации, залегнали в него.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here