Шефът на ДАНС Пламен Тончев: Сигналът за Нексо първоначално дойде от българска финансова институция, а впоследствие беше потвърден от чужди партньорски служби

0
259

 

Не 2, а цели 15 адреса са били разрешени за претърсване от съда при съвместната акция на прокуратурата, ДАНС и МВР срещу собствениците на криптобанката на ексдепутата Антони Тренчев и Коста Кънчев Nexo. Това стана ясно в хода на изслушването на председателя на Агенцията Пламен Тончев пред членовете на временната ресорна комисия, целяща установяването на фактите и обстоятелствата около разследването на Nexo.

 

От думите на Тончев, който бе ограничен от параметрите на откритото заседание на комисията и отсъствието на наблюдаващия прокурор по образуваното досъдебно производство, обяви, че първоначалните данни към ДАНС са били получени по информация, постъпила от българска финансова институция миналата година. Това се е случило в средата на годината. 

Проверката е образувана през юли 2022 г., а през септември ДАНС е сигнализирала Софийската градска прокуратура с конкретните материали, събрани до онзи момент.

Към момента се извършва проверка на свързани лица, както и на притежавано имущество, разкри още Тончев.

Докато депутатите дебатираха с шефа на ДАНС, се зароди и хипотеза, че всъщност Агенцията е била сезирана след падането на кабинета „Петков“ заради страх от назованата финансова институция като първоизточник на данните срещу Nexo. Правителството обаче бе начело на изпълнителната власт до края на юли.

Депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова пита Тончев дали на база на партньорските служби ДАНС е взела решението да сезира обвинението. A той уточни, че тези данни от чуждите служби са потвърдили съмненията на Агенцията, че са извършени злоупотреби.

И ДПС, и „Възраждане“, и БСП настояха да научат дали се разследват финансови потоци от Nexo към политически партии у нас (като явно се визира Демократична България и вече разкритите преводи в размер на близо 400 000 лева от служители, физически лица, на криптобанката в последните 2 години – б.р.).

Приетите правила не отменят онова, което се съдържа в процесуалните закони и там, където има забрана за изнасяне на информация, важи и за нас, напомни зам.-лидерът на ДПС Йордан Цонев. Но помоли депутатите да се откажат от „пламенната защита“, защото в противен случай „гарантирано ще се сдобием с друго“.

Бившият финансов министър и съпредседател на Продължаваме промяната Асен Василев попита конкретно шефа на ДАНС дали тя е поискала информация и сътрудничество с чуждите служби, или редът е обратен – т.е. чуждите служби са поискали данни и обмен от ДАНС, Тончев отговори, че именно Агенцията се е обърнала към партньорските звена.

„ПГ на ДПС си поставя определени цели в тази комисия – не бизнес практиките, на която и да е компания, те не ни интересуват, защото

там вече е сключено извънсъдебно споразумение (със САЩ – б.р.) и е призната вина и са платени колосални суми, които няма как да ни пробутат като историческо споразумение, колкото и да искат.

Това е безпрецедентна глоба за българските компании. Нас обаче ни интересува дали ДАНС разследва политическа корупция – на връзки на Nexo с политически лица у нас. Да не се окаже, че са купувани цели партии?“, каза пък зам.-лидерът на ДПС Йордан Цонев.

Но директорът на ДАНС напомни:

„ДАНС не е политическа полиция и вие го знаете много добре. Ако някое от лицата е извършило нещо против волята му, или е мотивиран по някакъв начин да извърши нарушение на закона, това ще стане ясно. Разследването на Прокуратурата е в съвсем начален етап, така че този въпрос ще се обсъди и с наблюдаващия прокурор. Ако се докаже закононарушение, лицата ще понесат своята отговорност. Въпрос на доказване е вашето питане, както и решение на българския съд“.

Цонев обаче внесе уточнение, че политическата корупция е много важен елемент от националната сигурност. „Имате правомощията и достатъчно мотиви този казус да се разследва“.

https://www.facebook.com/watch/?v=1221489325439262

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here