Валерия Велева: Новината на деня е, че Слави Трифонов реши да спазва законите

0
266

 

БНР съобщи преди малко, че „новината на деня“ е изненадващото решение на Слави Трифонов да декларира имуществото си пред КПКОНПИ, защото, видите ли, чак сега  „осъзнал, че законът важи за всички“. Да се разплачеш!

 

Какво доживяхме! Политик да благоволи да спази закона и това да се превърне в новина за медиите!

И сега започват едни дитирамби от активисти на ИТН, как Слави бил толкова велик, че си признал грешката. И понеже никой друг досега не го е правил, това щяло да събуди умилението на народонаселението.

Отврат!

Като лидер на партия, която получава държавна субсидия, Трифонов е длъжен да подава редовни имуществени декларации по закон – така както го правят всички останали. Но той грубо, арогантно и демонстративно отказваше да спази закона от висотата на „морален съдник на обществото“, за какъвто се изживява.

Нали се сещате защо шоуменът скланя точно сега да задоволи „жълтото любопитство“, което с настървение ще се рови в имотните му декларации – защото Радев обяви датата на изборите, а пък Слави и ИТН пак ще търсят заблудени избиратели.

Едно пояснение!

Смисълът на публикуването на имуществените декларации не е само за разкриването дали един политик е нарушил закона или е извършил престъпление, а обществото да получи представа дали има  обвързаности, които да обясняват публичното му поведение.

В антикорупционния закон се дава дефиницията за корупция: „Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица“.

Законът постановява, че противодействието на корупцията се осъществява чрез превантивни дейности като деклариране на имуществото и интересите на лицата, заемащи висши публични длъжности, както и задължително осигуряване на публичен достъп до декларациите. В случая Слави Трифонов е глобен и проверен за неподаването на декларацията, но не е санкциониран за неспазването на закона.

Валерия Велева, фейсбук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here