Военният министър на Германия: Първите танкове „Леопард“ ще пристигнат в Украйна след три месеца

BIG5АКТУАЛНОВоенният министър на Германия: Първите танкове "Леопард" ще пристигнат в Украйна след...

 

Първите танкове „Леопард“ от Германия може да пристигнат в Украйна след около три месеца, съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус след заседание на комисията по отбрана на Бундестага в Берлин, цитиран от ДПА и БТА.

 

По думите му обучението на украинските военни и определянето на маршрутите за доставка ще започне много скоро.

Писториус нарече решението за предоставяне на танковете „историческо“, защото е взето съгласувано в условията на „изключително взривоопасна обстановка в Украйна“.

„Това не е повод за празнуване,“ каза още Писториус добави, че проявява голямо разбиране към тези, които имат опасения. „Но това, което е ясно, е, че няма да станем страна в тази война, ще се погрижим за това.“

Германия винаги ще бъде начело в подкрепата за Украйна срещу руската инвазия, но също така ще гарантира, че конфликтът няма да ескалира и да въвлече НАТО, заяви днес и германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

„Германия винаги ще бъде начело, щом става въпрос за подкрепата за Украйна“ заяви Шолц в свое изказване пред депутати, след като даде съгласие в Украйна да бъдат изпратени танкове „Леопард 2“.

Той добави, че в същото време Германия трябва да гарантира, че войната няма да „ескалира във война между Русия и НАТО“. „Ние винаги ще имаме предвид този принцип“, заяви Шолц.

Германският канцлер каза още, че президентът на САЩ Джо Байдън е добър партньор на Германия и техните наскорошни разговори са били в приятелски тон.

Междувременно говорител на германското правителство каза, че Германия засега не е получила искания от партньорски страни за реекспорт на танкове „Леопард 2“ в Украйна, освен от Полша. Партньорските страни вероятно ще обявят плановете си през „идните часове и дни“, добави говорителят.

[td_block_social_counter]

Последни новини