По-евтин обществен транспорт за ученици и пенсионери, реши правителството

0
215

 

От 1 февруари децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения транспорт. Пенсионерите – 40% отстъпка, учениците – 70% отстъпка

Бюджетът на мярката е 73 милиона лева

 

Служебното правителство отпуска 27 милиона лева за субсидии за така наречените нерентабилни междуселищни линии в отдалечените населени места. По-рано днес беше съобщено, че 73 милиона лева се отпускат за безплатното пътуване в обществения транспорт на децата до 10-годишна възраст, а до края на годината картите за ученици ще поевтинеят със 70 на сто, а на пенсионерите – с 40 процента.

От 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт и междуселищния транспорт, потвърди на брифинг вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев.

Той уточни, че през февруари ще е готова и програмата за ваучери за горивата, която беше гласувана от Народното събрание.

Средствата за гласуваните днес мерки от служебното правителство за компенсиране на уязвими групи са от свръхпечалбата на „Лукойл Нефтохим“, обхванати са и нерентабилните междуселищни превози.

„За да могат всички хора, без значение дали живеят в малко, или в голямо населено място, да имат достъпност, мобилност, осигурен транспорт“, каза Христо Алексиев.

Той подчерта, че приоритетно пари се насочват към уязвимите като визира поевтиняването на картите, а следващата стъпка ще са ваучерите:

„Как беше досега? Тези 25 стотинки се получаваха от хора, които имат превозни средства, а тези, които нямат възможност и не могат да си позволят такива, бяха пренебрегнати. Разбира се, ние продължаваме, това бе прието и от НС, да направим програма за компенсиране на горивата, работим по тази мярка, предполагам, че тя трябва да бъде обявена през февруари“, обясни вицепремиерът по икономическите политики.

Относно безплатното пътуване на децата до 10-годишна възраст и допълнителното намаляване в цените на картите за транспорта на ученици със 70% и на пенсионери с 40 на сто Алексиев предположи, че в Столична община, ако искат, могат да направят картите и безплатни за тези категории:

„Общината е взела решение – тя е заделила за пенсионерите е дала 60% над държавата. Досега държавата даваше 20, а СО е дала 60, сега държавата ще даде още 20. Което означава, че например тази група, ако Общината следва политиката си, трябва да пътува безплатно. Същото трябва да важи и за учащите, специално за София“.

Министерският съвет е приел и промени, с които увеличава с 27 милиона субсидиите на междуселищните линии. Повече пари ще получават и нерентабилните линии, за да продължат да съществуват.

„Целта е да има достъпност, мобилност, осигурен транспорт за всички хора. Вярвам, че мярката ще доведе до по-мащабно ползване на градския транспорт и ще намали пътуванията с коли, съответно – и замърсяванията”, каза Алексиев. И поясни, че намаленията ще важат през цялата 2023 година.

Работи се и по мярката за компенсация за скъпите горива. През уикенда министърът на икономиката Никола Стоянов отчете и сериозен спад в цените на бензина и дизела в сравнение с лятото – съответно с 20 и 15%.

източници: БНР, NOVA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here