Румен Петков: За България ще стане твърде страшно, ако победи коалицията „NEXO“

0
423

 

БСП изпусна възможността да бъде двигател на лявото обединение, коментира пред „Труд“ председателят на партия АБВ – една от партиите в учреденото на 19 януари в Пловдив широко ляво обединение „Левицата“ за участие в парламентарните и местните избори през тази година

 

– Изборите вероятно ще бъдат на 2 април, господин Петков. Достатъчно ли е това време да се подготви новото ляво обединение „Левицата“ за тях?

– Аз съм убеден, че има огромен потенциал в „Левицата“, или лявото обединение, както придоби гражданственост. И съм сигурен, че има и организационна нагласа и организационна готовност.

– Нали знаете какво следва след това – реденето на депутатските листи, което винаги е било най-големият проблем преди явяването на избори?

– Реденето на листи дори в една партия винаги е било деликатен въпрос, а когато има четири структури, става още по-деликатно. Но от разговорите, които имаме в този формат съм убеден, че ще бъде намерено най-балансираното решение, което ще събере най-много подкрепа. Аз лично съм уверен, че „Левицата“ ще участва със силно представителство с ярки фигури от целия ляв спектър, включително и БСП.

– Очаквате ли БСП на конгреса си на 11 и 12 февруари да вземе решение да се влее в „Левицата“?

– БСП не би могла да се влее. БСП изпусна възможността да бъде двигател на това обединение. И аз лично нямам обяснение защо ръководството на БСП прави това.

– Очаквате ли все пак на конгреса Нинова да бъде притисната поне за единодействие с „Левицата“ или ще получи подкрепа за досегашната си политика? 

– Не е прилично аз да коментирам състоянието на БСП.

– Колко формации включва „Левицата“?

– Системните участници още от ноември месец сме четири партии – АБВ, „Движение 21“, „Изправи се, БГ“, и Български социалдемократи – Евролевица.

– Български социалдемократи-Евролевица е партията на Александър Томов. Намерихте ли общ език с него?

– Всеки от нас има сигурно своите специфики, но волята за консолидация на левицата решително надделява.

– Има две дами в „Левицата“ с определено труден характер – Мая Манолова и Татяна Дончева, които винаги са били проблем за всякакви коалиции…

– Всеки от нас има своята специфика. Аз лично нямам навика да коментирам публично отношения и не мисля, че на моята възраст мога да го придобия.

– Чия е движещата роля в лявото обединение?

– На Костадин Паскалев.

– А какво ще е участието на президента Георги Първанов?

– Той е декларирал достатъчно ясно готовността си да помага и го прави с целия ресурс, с който разполага – на влияние, на политически опит и на възможности. И мисля, че той трябва да бъде максимално ефективно използван.

– Каква е вероятността „Левицата“ да мине четирипроцентовата бариера за влизане в 49-то Народно събрание?

– Аз съм убеден, че ситуацията, в която е нашето общество – атмосфера на отровеност във взаимоотношенията, генерална липса на политики, на визия, за съжаление – на интелектуална и управленска нищета, които в някои от субектите видимо доминират – дава възможност за един действително много мотивиран избор на българските граждани. И носителят на този избор може и ще бъде „Левицата“.

– През 2017 година БСП получи 900 000 гласа, през октомври миналата година – 200 000. От тези 700 000 разочаровани леви избиратели ли очаквате да дойдат гласове за вас?

– И голяма част от тях не излязоха да гласуват. И мисля, че ние можем да върнем тяхното доверие в политиката и в начините за правене на политика, за публичност, коректност и за ангажираност. Казвам го със самочувствието на човек, който не е кандидат за нищо, най-малко за депутат. Но потенциалът, който има левицата, може да бъзе показан с много голяма сила, авторитет и притегателност. Един от проблемите е, че ни липсва разговорът за политики и в резултат на тази липса ние сме свидетели на все по-малко гласуващи на изборите. И за съжаление това като че ли не безпокои сегашните парламентарни участници, а това е много страшно.

– Вие ще бъдете нов играч в предстоящите избори. Съдбата на новите е или влизат с много, или въобще не влизат…

– Не съм гадател. Убеден съм, че ще направим всичко, което е необходимо.

– Защо в „Левицата“ ги няма социалдемократите на Георги Анастасов и леви земеделци?

– Аз много се надявам, че привличането и на социалдемократите, и на левите земеделци на Спас Панчев, и на комунистическата партия може и трябва да бъде реализирано, защото консолидирането на левицата не се изчерпва само с тези четири субекта, за които споменах.

– Как ще реагирате на твърдението на мнозина наблюдатели, че президентът Радев ще прави т. нар. ново ляво с хора като Крум Зарков, Атанас Пеканов, Явор Божанков?

– Не мисля, че такива твърдения са сериозни. Самият факт, че приписват Божанков към такава възможност при генералните им разминавания с президента относно Украйна, са достатъчно показателни, че не е така. Надявам се, че президента Радев, след Кирчо и Кокорчо си е направил достатъчно изводи.

– Какво ще включва програмата ви?

– Поставили сме си срок от десет дни да я представим на публиката и не бих искал да тичам пред вятъра, най-малкото не е коректно.

– Кажете все пак някои по-известни имена, които я подготвят?

– Всяка една от четирите структури и самият Паскалев имат ангажименти.

– Ще видим ли в „Левицата“ бившите лидери на БСП Сергей Станишев и Михаил Миков?

– Не бих могъл да коментирам.

– Казахте, че ще има и хора от БСП? Ще кажете ли някое име?

– Никога в живота си не съм правил никого пушечно месо, пак казвам – на моята възраст е късно.

– Имате ли изобщо някакви близки, общи теми с БСП?

– За да има общи теми, трябва да има разговор. А такъв няма. Но аз не искам да бутам настрани кой е отговорен за разговора, защото вече казах, какво пропусна БСП и с това приключвам коментарите си за БСП.

– С кои политически формации бихте си сътрудничили, ако „Левицата“ влезе в следващия парламент?

– Твърде е рано да се каже, особено в тази атмосфера на омраза и отрицание и особено в наложилата се практика през последните години гражданите да не избират политика, а да избират по-красивия ни и по-показван от медиите сънародник. Аз мисля, че е твърде страшно за България, ако победи коалицията „NEXO“, която дава откровени рушвети на политически партии. В неделя имаше удивителна сцена. Двете телевизии в рамките на един час интервюираха Антони Тренчев. Този медиен слугинаж е дълбоко вреден, защото същите тези медии през последните години рекламират същите тези политици, принадлежащи на „NEXO“. Такъв тип медии грубо погазват обществения и националния интерес на страната. А поведението на Антони Тренчев бих го определил като „низост“ и то в много мек вариант.

– Каква оценка давате на отиващото си поредно служебно правителство, господин Петков?

– Не бих се ангажирал с оценка. Има сектори, където нещата са откровено зле, има други, където доминира безличието. Има, разбира се, и сериозни постижения, но така да се коментира на ангро не мисля, че е правилно. Несравнима е ситуацията, например, в енергетиката, където проблемите се задълбочават, независимо от самочувствието и самохвалството, което демонстрира министъра, и тежките проблеми здравеопазването. Така че не могат всички да бъдат сложени под един знаменател.

– Кристиян Вигенин предрече, че петото служебно правителство, което предстои да назначи президентът, ще бъде неговото последно. Оптимист ли сте, че в следващия парламент ще се намери най-после мнозинство за съставяне на редовен кабинет?

– Не съм оптимист, но не съм и песимист. Правителство се прави с политическа воля и готовност за намиране на решения, включително с компромиси и отстъпки. Правителство не се прави с омраза. А ние виждаме, че част от политическите сили и лидери като Кирил Петков и Асен Василев живеят от омраза. Не че за Бойко Борисов може да се каже нещо по-различно. Не случайно започнах с отровената атмосфера и мисля, че „Левицата“ може да бъде фактор за нейното преодоляване.

– Вашият коментар за искането на ИТН за референдум за президентска република?

– Аз съм го казвал неколкократно. Сега в момента политически функционери вият на тема, че вече не сме парламентарна република и президента Радев ни управлява ръчно. Това не е точно така, защото част от правителствата му бяха под парламентарен контрол или имаше възможност за такъв контрол. Доколко той е бил ефективен е друг въпрос. Мисля, че днес да се предлага такова решение на обществото без то да е наясно с последствията за гражданите и институциите и каква ще е технологията на управление, е най-малкото прибързано, да не кажа неуместно.

– А защо според вас е избран точно сегашният момент за такъв референдум?

– Ефектите са два. Единият е за авторите онази мъдрост отпреди столетия „Попал в газету“ и фокус на общественото внимание върху тях. И вторият, очевидно по този начин може да се избяга от част от проблемите. Аз съм потресен от факта, че българин беше пребит от бой в съседна Македония и нито една европейска институция не реагира.

– Наши евродепутати са сезирали ЕК и ЕП…

– Има една огромна разлика между „ние ги сезираме и очакваме те да реагират“ и „те реагират“. Пребит гражданин само за това, че е българин и това не вълнува европейските институции! Какво чакаме – да ни нападнат с танковете, които ние сме им подарили? Европа се прави, че не го вижда и по този начин създава антиевропейски настроения в България. Един нелеп твой колега каза, че посещението на македонския външен министър у нас било „знаково“. Нали разбираш докъде стига нравственото нищожество на хора, които обслужват медиите.

– Грешка ли беше, че България вдигна ветото пред започване на преговорите за членство на СР Македония в Европейския съюз?

– Първата голяма грешка я направи Плевнелиев, който в петгодишния си мандат не отиде веднъж в Скопие и не посрещна нито един път македонския си колега. Втората грешка я направи Борисов с това, че подписа един договор от две страници. Много добър опит ни показа Гърция, с която беше разписано всичко – кога се сменя име на летище, кога се сменят учебници. Ние подписахме един документ, който смело може да бъде озаглавен „Ура, дайте да дадем!“. Трета юнашка грешка е, че една друга политическа сила живееше от насаждането на омраза към Македония, имам предвид ВМРО. И накрая това абсолютно безгръбначно подписване на документа за вдигане на ветото, без каквито и да е ангажименти от страна на Северна Македония. И резултатите не закъсняха. Те приеха закон, репресивен към общата ни история, към отделни имена, към неправителствени организации. Разбира се, Европа от това не се смути, но и ние не казахме – ей, скъпи наши европейски братя, какво правим сега? Днес пребиха човека, докараха го с правителствения самолет – браво на нас, дойде македонския външен министър да го види и всъщност за каква политика, за какви отношения говорим? За какво бъдеще?

– Чуха се гласове от ВМРО, че България трябва да поиска спирането на преговорите с Македония за членство в ЕС. Възможно ли е това да стане?

– Първо, не съм убеден, че е възможно и второ, мисля, че ние трябва да бъдем водещите в тези преговори. И че такъв тип патриотари, умориха понятието „патриотизъм“ пред очите на българите. От това България само губи.

източник: Труд News, интервю на Тодор Токин

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here