Руският посланик в САЩ: Очевидно е, че Вашингтон целенасочено се опитва да ни нанесе стратегическо поражение

0
211

 

Руските въоръжени сили ще унищожат танкове Ейбрамс, ако Вашингтон реши да ги достави на Киев, заяви Анатолий Антонов 

 

Руската армия ще унищожи американските танкове M1 Abrams, както и друга военна техника на страните от НАТО, ако администрацията на САЩ реши да ги достави на Украйна. Това заяви във вторник руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, отговаряйки на молба да коментира публикации в американските медии за вероятното изпращане на танкове за Киев, предава ТАСС.

„В хода на украинската криза администрацията на Вашингтон многократно използва техниката за публикуване на информация в медиите в навечерието на значителни доставки на оръжие и оборудване за режима в Киев. Анализът на цялата последователност от действия на Вашингтон показва, че американците постоянно вдигат „летвата“ на военната помощ на своите марионетки. Това е особено ясно, когато руските въоръжени сили печелят нови победи и уверено освобождават територията на Русия от нацистката заплаха“, каза Антонов, цитиран от пресслужбата на посолството.

„Няма съмнение, че ако бъде взето решение за прехвърляне на M1 Abrams в Киев, американските танкове ще бъдат унищожени от нашите военни по същия начин, както се унищожават всички останали образци на натовска техника. Очевидно е, че Вашингтон целенасочено се опитва да ни нанесе стратегическо поражение“, подчерта посланикът.

Според него администрацията на Вашингтон „дава зелена светлина на използването на американска помощ за нападение над Крим“ и „прикрива престъпленията на радикали срещу населението на Донбас, Запорожие и Херсонска област“. „Все повече официални лица и експерти в Америка признават, че говорим за „посредствена война“ с нашата страна“, каза Антонов.

Той добави, че евентуално изпращане на танкове в Украйна би било поредната явна провокация срещу Русия. „Ако САЩ решат да доставят танкове, оправдаването на подобна стъпка с аргументи за „отбранителни оръжия“ определено няма да работи. Това би било поредната явна провокация срещу Руската федерация. Никой не трябва да си прави илюзии кой е истинският агресор в настоящият конфликт“ – каза посланикът.

ТАСС припомня, че Wall Street Journal съобщи на 24 януари, че администрацията на САЩ е склонна да прехвърли значителен брой M1 Abrams в Украйна. Както отбелязва американският вестник, тази стъпка на Вашингтон ще стане част от споразумение с Германия, което предвижда предоставянето на малък брой германски танкове Leopard 2 на Киев, както и споразумението на Берлин за доставка на произведени в Германия танкове на Полша и други държави.

След The ​​Wall Street Journal, Politico съобщи, че САЩ могат да изпратят най-малко 30 танка Abrams на Украйна като военна помощ. Военната техника ще бъде закупена, а не разпределена от наличните запаси. Президентът на САЩ Джо Байдън може да обяви такова решение на 25 януари.

източник: ТАСС, превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here