Радев: ЕС да гарантира спазването на правата и сигурността на българите в РСМ

0
202

 

Това каза държавният глава в разговор с еврокомисаря Оливер Вархеи

 

Крайно време е институциите в Република Северна Македония да противодействат ефективно на насилието и на словесните прояви на омраза срещу българите. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев подчерта, че зачестилите случаи на агресия срещу българите в югозападната ни съседка изискват категоричен институционален отговор. Опитите за омаловажаването им и тяхното третиране единствено като криминални случаи не са в интерес на двустранните отношение и европейската перспектива на РСМ. Бездействието и липсата на наказания стимулират престъпленията от омраза, отбеляза президентът.

Той призова Европейският съюз да гарантира спазването на правата и сигурността на българите в РСМ със същата енергия, с която настояваше за ускоряване на нейната европейска интеграция.

Припомняме, че българинът Християн Пендиков беше пребит на 19-и януари вечерта в Охрид. Той получи тежки травми и в момента се лекува във ВМА-София. По-рано тази седмица президентът на РСМ Стево Пендаровски предложи да бъде забранен достъпът до РСМ на „един евродепутат и няколко други лица от България”. От своя страна държавният глава Румен Радев заяви преди дни, че ще бъдат активирани всички европейски механизми, „така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here