Тренчев обръща логиката на правото! Вижте експертното мнение на адвокат Росен Димитров

0
325

 

Изявлението на Антони Тренчев, че ще съди прокуратурата за 1 милиард лева, ме накара да се замисля на път за работа за причинната връзка, като елемент от фактическия състав на непозволеното увреждане – институт на правото и основна предпоставка за търсене на имуществена отговорност.

 

Според житейската (и правна) логика вредният резултат (вредата) следва по време причината, която го предизвиква, а причинната връзка означава, че вредата не би била налице, ако не бе причината която я предизвиква – конкретното действие или бездействие.

Как е в случая?

От поста разбирам, че бъдещият иск срещу прокуратурата на България ще е за имуществена вреда от втория й вид – пропусната полза – създаване на пречка за реализиране на бъдеща сигурна печалба: “Мотивът, който изтъкна Тренчев за завеждане на бъдещо дело е: Прокуратурата е провалила листването на NEXO на борсата Nasdaq…“

Действията на прокуратурата, които биха могли да предизвикат твърдяната вреда (пропусната полза) са брифинг от 13.01.2023 г., когато прокурори изнасят информация за претърсени адреси, свързани с българския офис на криптобанката Nexo.

Тоест действията на прокуратурата са причината (юридическият факт) които предизвиква следствието – вредата (провал за листване на борса) е само 9 (девет дни) преди интервюто на Тренчев от 22.01.2023 г.

Разбира се Тренчев не е споменал на коя дата не е станало листването на борсата. Това едва ли е случайно.

Да не би да се окаже, че провалът за листване на борсата – следствието (вредата за Nexo) е била факт преди причината която го предизвика – брифинга на прокуратурата 9 /девет дни/ преди изявлението на Тренчев???

Адвокат Росен Димитров, Breaking.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here