Руското МВнР: НАТО „симулира“ кибератаки срещу институции в Калининград и енергийната система на Москва

0
159

 

Заместник-министърът на външните работи на Русия Олег Сиромолотов отбеляза, че Лондон системно работи за насърчаване на русофобията в интернет

 

Нанасянето на киберудари по държавни институции в Калининградска област и по енергийната система на Москва се моделира на учения под егидата на НАТО, които редовно се провеждат от Великобритания. Това каза в интервю за ТАСС заместник-министърът на външните работи Олег Сиромолотов.

Коментирайки пред вестник The Times,  че националните сили за киберсигурност на Обединеното кралство целенасочено набират ИТ специалисти с познания по руски език, Сиромолотов отбеляза, че в тези опити на Лондон няма „нищо изненадващо“.

„Британците системно насочват своите настъпателни способности в информационната сфера срещу Русия“, подчерта заместник-министърът на външните работи. Регулярно се провеждат учения за разгром на държавни институции в Калининградска област и енергийната система на Москва, допълни дипломатът.

Освен това, според него, Лондон системно работи за насърчаване на русофобията в интернет, „затъмнява истината“ за външната политика на Русия в западното информационно поле. Сиромолотов отбеляза още, че Обединеното кралство силно насърчава антируските действия на украинските хакери.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

„Наскоро в медиите се появиха съобщения за компютърна атака срещу пощата на Великобритания. Без да чакат резултата от разследването, британски журналисти го свързаха с Русия. Няколко дни по-късно Лондон и Киев проведоха консултации по кибернетични въпроси. Тогава „ИТ армията на Украйна“ излезе с изявление за планове за атака на Russian Post. „Жалко е, разбира се, да гледаме подобно представление, предназначено, според идеята на неговите директори, да оправдае предстоящия саботаж “, каза високопоставеният дипломат.

превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here