Българската делегация поднесе венци и цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие

0
244

 

Служебният вицепремиер оцени ситуацията като провокация и напомни, че Северна Македония е отказала съвместно честване на годишнината на Гоце Делчев. Той определи като излишни драконовските мерки за сигурност в Скопие

 

Българската делегация отдаде почит пред паметта на Гоце Делчев в Скопие. В столицата на Северна Македония са вицепремиерът Иван Демерджиев, здравният министър Асен Меджидиев, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов.

Днес се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев – велик български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско.

На поклонението трябваше да присъстват много български граждани, които останаха блокирани с часове на границата на Република Северна Македония. Формалният повод за забавянето им беше проблем със системата за обработка на документи. Проблемът с пропускането на българите, обаче, е продължил и след ръчната обработка на документи, заяви вътрешният министър Демерджиев.

Така малцина успяха да стигнат до поклонението пред Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

За да няма технически проблеми на границата, България ще дари на Северна Македония генератори за трите гранични пункта.

След като се поклони пред саркофага с тленните останки на Гоце Делчев българският вицепремиер Иван Демерджиев, определи случилото се като неприемливо, предава БНТ.

„Има данни, че някои български граждани са възпрепятствани да влязат на територията на Северна Македония. Нямам точна информация колко българи са възпрепятствани. Аз получих информация за токов удар, за да няма подобни проблеми в бъдеще, още в понеделник ще дарим генератори на трите пункта на РСМ.

За съжаление, разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка. Подобно поведение е неприемливо. То не съответства на отношенията между нашите два народа. Още повече, че проблемът беше само в едната посока – на влизане в Северна Македония. Колите, които излизаха, минаваха безпрепятствено.

Не е това пътят! Пътят напред е обединена Европа, което предполага взаимно доверие и уважение“, заяви Демерджиев.

Служебният вицепремиер оцени ситуацията като провокация и напомни, че Северна Македония е отказала съвместно честване на годишнината на Гоце Делчев. Той определи като излишни драконовските мерки за сигурност в Скопие.

„Чак такива мерки за сигурност не са необходими, защото отношенията между двата народа не предполагат това. Сигурността значи всички, които искат да дойдат, спокойно да могат да почетат паметта на Гоце Делчев. Целта на тези провокации е да ни разделят, а ние нямаме повод да бъдем разделяни.

България е допускала македонски граждани в Благоевград да поднесат цветя на паметниците, които искат. Очакваме реципрочни действия и всеки българин да може да поднесе цвете на гроба на Гоце Делчев. Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя заедно, но ми беше отказано. Мисля, че това е правилният път и апостол като Гоце Делчев заслужава подобно отношение. Надявам се това да се случи в бъдеще“, заяви Демерджиев.

В отговор на въпрос на журналисти от Северна Македония Иван Демерджиев коментира, че Ангел Джамбазки от ВМРО и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов са на българска територия и не са правили опит да преминават границата като министър Демерджиев лично е разговарял с тях.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here