Демерджиев: Властите в РСМ не спазиха обещанието си да допуснат безпрепятствено всички българи, желаещи да почетат паметта на Гоце Делчев

0
219

 

Властите в Република Северна Македония не спазиха обещанието си да допуснат безпрепятствено всички български граждани, които пожелаят да почетат паметта на Гоце Делчев на гроба му в Скопие.

 

Това констатира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който на връщане от македонската столица посети мемориала на Делчевия род в Благоевград.

Министър Демерджиев е заявил на своя колега от РСМ, че подобен подход не демонстрира доверие и уважение такова, каквото си дължат двата народа:

„Подобен подход не е пътя, по който декларира, че е тръгнала Република Северна Македония и многократно го приканих ние като политици да демонстрираме друг, различен от този път, а именно пътя на взаимното доверие и уважение, който ще ни изведе там, където те декларират, че са тръгнали и там, където ние се намираме – пътя на европейското семейство“.

Първото нещо, което са заявили от македонска страна да не се допускат български граждани, е токов удар на трите пункта. От българска страна обаче е заявена готовност да се осигурят генератори, за да няма проблеми с РСМ и в бъдеще това да не става причина за подобен начин на работа на пунктовете, който да възпрепятства свободното движение на хората, заяви Иван Демерджиев:

„Аз разпоредих, готови са три генератора и в понеделник МВР ще ги дари за трите пункта, на които имаше проблеми. Едва ли това ще реши всички проблеми, но надявам се това да подскаже на властите в РСМ, че когато човек иска да направи нещо, той намира начин, когато не иска, търси оправдание“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here