Да обясня защо е имало Народен съд

0
742

 

Още по въпроса за Народния съд в България, като част от Нюрнбергската система за осъждане на нацистките и военни престъпници.

Кап. Николчев.

 

Капитан Николчев, осъден от Народния съд на смърт, също е изписан на оная стена като жертва. Причината за неговата смъртна присъда?

Ето трагичната история на децата Сава и Васил Кокарешкови, на 15 и 16 години, от Белица, изтезавани и убити през лятото на 1944 г. За самата Белица, дала 22 жертви в антифашистката борба, заслужава да се напише отделен разказ. Овчарчетата Сава и Васил, за които не е напълно потвърдено, че са носили хляб на партизаните, са арестувани, отведени са в Разлог. Там, в полицейския участък са подложени на жестоки инквизиции. Въпреки ужаса и изтезанията, децата не признават срещи с партизани. На 7 юли са заклани от жандармеристи. Един от убийците им – кап. Николчев, прави следните признания пред Народния съд: „Двамата братовчеди Сава и Васил Кокарешкови побързахме да ликвидираме. Един от жандармеристите влезе в стаята, където момчетата бяха задържани, и ги закла. Страхувахме се да не се открият телата им, защото бяха малолетни и ги унищожихме без съд. Затова дадох нареждане да не се оставят следи от убийството. По-късно ми докладваха, че с телата на момчетата жандармеристите са хранили цяла седмица кучетата. Така от ятаците не остана нито следа“…

Този случай стига до Британското военно командване в Кайро и оттам предупреждават българското правителство, че отново ще има бомбардировки заради „продължаващата нацистка политика“. Бомбардировките не закъсняват.  В края на 1944 г. Британската служба на Междусъюзническата комисия в България специално внася случая с братовчедите Кокарешкови (плюс други случаи с деца) към обвинителните актове на министър-председателите Б. Филов и Д. Божилов. Тези двамата са сред първите осъдени на 1 февруари 1945г.

Може да бъде изображение с 2 души и текстово съобщение

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и текст, който гласи 'царски кинопреглед 96 села; имен ден на царя; библиотеката на cy; панаир на книгата ç TCG 00:08:31:04 8:31 /8:52 Scroll for detail Autopla'Може да бъде изображение с 6 души, изправени хора и текст, който гласи 'царски кинопреглед 96 села; имен ден на царя; библиотеката на cy; панаир на книгата 1 TCG 00:08:28:19 8:28/8:52 Scroll for details Autoplay'Може да бъде изображение с текстово съобщение

Ира Антонова, фейсбук

https://www.facebook.com/ira.antonova.35/posts/pfbid03457A3micT23pMUVfrZ8Fgo8STZGKoKyMHTcwktFbQQnC7QJFWpcxHwAnTV1ZdyWel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here