Конгрес на подмяната или на промяната?

0
203

 

Проф. Шаренкова: БСП никога не е била толкова разединена в историята си и виновникът за това отново е Корнелия Нинова

 

Въпросът за лидерството ми в БСП не е спиран да бъде повдиган от 2017 г. – почти откакто съм избрана, особено след реформата, която направих в партията за мандатите на депутатите, за прекия избор на председател, битката, която проведохме с вътрешни зависимости.

Това каза Корнелия Нинова на 8 януари т. г. в опит да оправдае пагубната поредицатаизборни погроми, които БСП претърпя на местни, европейски и пет парламентарни избора, снижили доверието в левицата от милион гласа до жалките на 236 хил. Защото през 2017 г., след емоционалната вълна от избора на президентската двойка Радев-Йотова, БСП стана втора политическа сила, а днес след пагубната политика на Нинова и обкръжението й – тя е пета в парламента с едва 24-ма депутати.

По време на председателството на Нинова единствените избори, които БСП не загуби,бяха мажоритарните избори за президент, в които на два пъти категорично спечели Румен Радев. За сметка на това Нинова, заслепена от болното си его, от години води безсмислена война с президента Румен Радев и с вицепрезидента социалистката Илияна Йотова, което доведе само електорални загуби на БСП.

На 11 февруари предстои Заседание на 50-ия конгрес на БСП, който наблюдатели и симпатизанти очакват да бъде апаратно  манипулиран, въпреки предстоящите избори и сложната политическа обстановка, в която се намира България – най-бедната европейска страна. И за да няма изненади на конгреса,верният й орг. секретар Гуцанов ударно подменя делегати, а чрез страх, натиск и щедри и нереалистични обещания за постове и облаги – подготвя рутинен и скучен конгрес, който ще продължи потъването на БСП в електоралното блато.

Но в същото време, под уж благовиднитепредлози за модернизиране на Устава и Програмата, ръководството готви тихомълком отмяна на мандатността за социалистите в изборните партийни и държавни органи. И как така в Устава на БСП е записано, че правилото за три мандата, или общо 12 години, в парламента важат за всички други (включително за изявени парламентаристи с опит, водещи юристи и законотворци, на хора, заслужили за БСП с експертиза, опит и работа в избирателните райони), но не важатединствено за председателя!?

Когато имаш заявка да управляваш България, да има ред и еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо със себе си, вътре в партията. Въпросът е принципен. Ред, правила, устав и спазването им от всички социалисти, независимо кой как се казва.“, каза Корнелия Нинова на 6 януари 2021 г. по БНР.

Какво излиза? Уставът е за всички, мандатите са за всички, но не и за председателя, особено ако се казва Корнелия Нинова.

Първо. Ще надграждам над това, което имаме дотук, но конкретно, ясно, аргументирано и остро, почтено, без лъжи, без лицемерие, с ясни позиции срещу това, което се случва и с аргументи какво друго може да прави България и как по друг начин може да живее народът. Втората задача, която си поставям, да дам на БСП самочувствие. Тези хора са умни, кадърни и почтени и трябва да живеят с това самочувствие в БСП. Третата е да превърна БСП в първостепенна политическа сила. Четвъртата е да обединявам. Обещания на Нинова пред Би Ти Ви на 15 март 2016 г., когато обяви, че се кандидатира за лидер на БСП.

Каква я мислихме, а каква стана?

Партията не е надградена, а разградена.

Лъжата и лицемерието подмениха нейните изконни принципи и политики, като социалистическата, патриотичната и миролюбивата.

Бяха подменени вътрешнопартийната демокрация и колективното начало.

БСП за 131 години никога не е имала по-ниско политическо самочувствие – да бъде пета сила и от нея нищо да не зависи, да стане брошка на ревера на десните антикомунисти и русофоби –вчера на ПП и ДБ, утре на ГЕРБ-СДС и ДПС. А умните, кадърните и почтените социалисти бяха прогонени или сами се демотивираха, за сметка на лично преданите на Нинова кариеристи.

БСП никога не е била толкова разединена в историята си и виновникът за това отново е Корнелия Нинова.

Ако сравним обещаното и казаното от председателката с политиките и действията й през годините, става пределно ясно: Корнелия Нинова няма компетентност и морал на лидер, няма качествата на председател на БСП и все по-съмнителното е дали има качествата на социалист.

Проф. Светлана Шаренкова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here