Проучване: 60% от българите казват, че има нужда от нови партии, различни от сегашните

0
270

 

Рейтингът на Народното събрание е много нисък-84% от пълнолетните българи не одобряват неговата работа и постигнатите резултати, казва Лидия Йорданова

 

Нереализираните от този парламент законодателен актове и неприетите закони форсираха обществените настроения и нагласи преди изборите. Това каза пред Радио „Фокус“ Лидия Йорданова, собственик и управител на агенция „Екзакта Рисърч Груп“.

Последното изследване на агенцията си е поставило за цел да обобщи резултатите от работата на 48-то НС, това, което са създали законотворците и лидерите на основните партии в парламента през последната седмица на това НС, поясни Йорданова. Това е съвпаднало и с някои сериозни събития, като ескалацията на отношенията ни с РСМ.

„Бих казаха, че е рядко срещано в досегашната ни социологическа практика ниско одобрение и нисък престиж. Над 84% от пълнолетните българи не одобряват неговата работа и постигнатите резултати.Това рефлектира и върху рейтинга на политиците. Спада одобрението в тяхната работа. Те са оценявани като законотворци, а не толкова като лидери“, посочи Йорданова.

„Няма лидер на партия, който да не се оказва подвластен на тенденцията на ерозията на тези политици. Най-малки загуби търпят Борисов и Янев, по различни причини. Ниска оценка за политиците. Не бива да ни учудва фактът, че в момента не малко българи искат да има нови партии. 60% казват, че България има нужда от нови партии, различни от сегашните, добави политологът.

По думите ѝ, изборите на 2 април ще се решат от оценките на хората за това кой има най-голяма вина за несъстоялите се правителства. Социологическите изследвания на „Екзакта Рисърч Груп“ сочат, че все повече хора в момента смятат, че вината на ГЕРБ е по-малка от тази на „Продължаваме промяната“.

„Партията, която е първа е ГЕРБ, в нейния резултат няма изненада и промяна вече повече от година. Това е един среден резултат, който се потвърждава. ГЕРБ влиза със самочувствие в тази кампания и очаквания да се представи добре. В партията настъпват и положителни промени“, посочи Йорданова.

За коалиция между ПП и ДБ хората не отговарят в изследванията, а сочат поотделно и двете. Подобна коалиция тепърва ще се легализира.

В следващия парламент се очаква да влязат 6 партии, каза още политологът. Очаква се политическият възел да се развърже обаче едва наесен, а не на тези избори, добави Йорданова.

Тя бе категорична ,че изследването, което са направили не е платено и нито една партия и през последните 7 години нямат договори за национално изследване.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here