Украйна довежда поляците до пълна разруха

1
268

 

Много поляци вече не могат да си позволят най-простите продукти

 

„Ние сме гневни, защото броим всеки грош. “Така поляците коментират рекордното поскъпване, което наблюдават всеки ден в магазините.Междувременно много магазини се затварят, а същото заплашва и полските ферми. Хората обедняват и започват да пестят от най-обикновени неща. Какво общо им с това Украйна?

Полското радио Zet сподели резултатите от проучване, предприето от международната аналитична компания Uce Research. Оказва се, че криминогенната обстановка в страната значително се е влошила. Само за десет месеца на миналата година броят на кражбите в магазини в Полша се е увеличил с около 30%. Причините за скока на престъпността са икономическата нестабилност и растящите цени.

„За поляците става все по-трудно да свързват двата края поради инфлацията, която вече е достигнала почти 18% … Сега не всеки жител на Полша може да си позволи да задоволи дори основните си нужди“, се казва в материалите на Uce Research.

Журналистката Катаржина Витвицка-Юрек съобщава: „През последните седмици темата за кражбите в магазините беше широко дискутирана. Мнозина, виждайки това като сериозен социален проблем, биха могли да говорят за по-строги наказания за подобни действия. Все повече и повече поляци разбират, че честните потребители всъщност плащат за кражбите в магазините. Магазините прехвърлят загубите си върху клиентите, като съответно повишават цените“.

В същото време, според журналистката, по-строгите наказания няма да помогнат сериозно, тъй като много хора крадат от глад и бедност. „Максимумът, който може да се постигне, е допълнително да се усложни социалното положение на хората, които извършват кражбите“, казва Катаржина Витвицка-Юрек.

По-рано стана известно, че малки магазини в Полша масово спират да работят. Изданието Rzeczpospolita съобщава: „Унищожаване на малки магазини в Полша -хранителните магазини се ликвидират най-бързо… Не само 4000 бяха ликвидирани през 2022 г., но още почти 10 000 бяха затрорени“.

Според публикацията закриващите се малките магазини “усещат скока в разходите, високата инфлация, конкуренцията от интернет, както и от големите вериги”. Йоланта Ткачик, ръководител на катедрата по маркетинг в Академията Леон Козмински обясни, че ситуацията става все по-сложна всеки месец. След спад в търсенето, причинен от пандемията от 2021-2022 г. и локдауните, инфлацията вече е рекордно висока.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Цените скачат до небето за всичко. Например през януари полската преса оживено обсъждаше рязкото поскъпване на железопътните билети. През новата година ще трябва да се плаща почти 18% повече за пътуване с междуградския влак Intercity и 10% повече за електричка.

Пътниците, разбира се, са недоволни. „Ние се бунтуваме – в умовете си. Ядосани сме, защото броим всяка стотинка“, казва пред Onet пенсионирана учителка, която журналистът срещна на централната гара във Варшава.

Повечето от интервюираните хора казват, че сега вероятно ще трябва да изберат други видове транспорт, като например планират пътувания със споделен автомобил.

Железопътната компания Intercity обяснява увеличението на цените на билетите с факта, че спрямо януари 2022 г. цената на електроенергията на Стоковата енергийна борса се е увеличила с 62,18%. И това е довело до увеличаване на цената на услугите, предоставяни от компанията. От Intercity подчертават, че увеличението на цените на билетите не компенсира последиците от значително увеличение на разходите за правене на бизнес, а само частично ги смекчава.

Във връзка с покачването на цените на енергията, жителите на Полша, според Onet.pl, биват съветвани да понижат температурата у дома, ако е възможно, да събират дъждовна вода и накрая, ако нямат достатъчно пари, да печелят повече. Журналистката Александра Москал, автор на съответния материал, се оплаква: „Много от нас имат навика да държат радиаторите почти до червено. Обясняваме си, че тъй като навън е студено, трябва да се стоплим добре вкъщи. Но сигурни ли сте? Вместо да вдигате температурата, струва си да инвестирате във вълнени чехли и пуловер”. Също така авторът на материала силно препоръчва да се въздържате от ходене на кино и ресторанти и да прекарвате времето си у дома, облечени в пуловер втора употреба, тъй като е по-добре да намалите температурата в стаята до 18 градуса.

През декември миналата година потребителските цени в Полша се повишиха с почти 25% на годишна база. Богуслав Грабовски, бивш член на Държавния съвет за парична политика, подчертава по радио ZET, че в близко бъдеще няма да има намаления на цените в магазините. Според Interia почти всеки трети поляк ограничава използването на електрически чайници, фурни и електрически печки, за да намали сметките за електроенергия.

Потребителските настроения от третото тримесечие на миналата година са рекордно ниски. Тези показатели паднаха веднага след началото на пандемията през март 2020 г. След това обаче настроението бързо се подобри. Сега, за да се справят с нарастващите разходи за живот, потребителите затягат коланите.

„Купувачите спестяват основно от дрехи и обувки, дейности на открито и електричество. За да намалят консумацията на електроенергия, поляците ограничават използването на основни домакински уреди. Нашето проучване установи, че средно 30% от потребителите използват електрически чайници, фурни и електрически печки по-рядко. И всеки четвърти поляк ограничава използването на сешоар и ютия“, казва Доминика Хрушниц-Дробинска, директор „Маркетинг и изследване на поведението на потребителите“ в социологическата агенция GfK.

Тя допълва, че става дума за икономии от основни домакински уреди, които повечето потребители са използвали ежедневно, без дори да се замислят колко енергия консумират. Времето обаче направи корекции в живота на населението, които доскоро никой не можеше да си представи.

„Очакваме данните от декемврийските проучвания за настоящите потребителски настроения да се влошат. Все по-драстичното намаляване на разходите на поляците се дължи не само на икономически съображения, но и на страх от енергийна криза. В момента 71% от анкетираните се опасяват от прекъсване на доставките на електричество или газ. Следователно можем да очакваме по-нататъшно намаляване на потреблението на основни ресурси“, предупреждава Грушниц-Дробинска.

Бедствията на полските селяни трябва да бъдат включени в специална графа. Напоследък страната е разтърсена от протести на фермери. Можем да споменем например събитията, случили се на 20 декември в град Хрубешов (Люблинско войводство). В този ден около стотина трактора излязоха по улиците на града. Пристигналите с тях фермери поискаха да се спре вносът на зърно и птици от Украйна. Те също така настояха премиерът Матеуш Моравецки „в името на продоволствената сигурност на Полша и ЕС“ да отправи спешно искане до Европейския парламент или Европейската комисия за въвеждане на 50% мито върху зърно, рапица и царевица, внасяни от Украйна.

А на 17 януари фермерската организация AGROunia обяви 48-часова блокада на град Хелм. Трактори блокираха изходите към магистралите, пътят беше блокиран на ГКПП “Дорогуск”.

Още в средата на декември ръководството на земеделския синдикат “Солидарност” обяви готовност за стачка. „Икономическата ситуация в селското стопанство е в състояние на криза, причинена по-специално от неконтролирания приток на зърно от Украйна. Това застрашава по-нататъшното функциониране на полските семейни ферми. Затова, в съответствие с Хартата за солидарност, предприемаме мерки за защита на земеделските стопани“, посочват от синдиката. Още през януари представители на Солидарност се срещнаха с Матеуш Моравецки и Хенрик Ковалчик – те обещаха да предприемат мерки за облекчаване на положението на полските селяни. След този разговор от синдиката заявиха, че готовността за стачка остава, а фермерите ще действат според ситуацията.

Фермерите се оплакват, че положението им рязко се е влошило.Една от основните причини за това те посочват ​​факта, че на 27 април 2022 г. Европейската комисия предложи, като част от помощта за Киев, да спре вносните мита върху целия украински износ за Европейския съюз (до юни 2023 г.).Както отбелязаха тогава в ЕК, предложението им има за цел да помогне за увеличаване на износа на Украйна за страните от ЕС, а освен това – “да облекчи тежкото положение на украинските производители и износители”.Сегашното състояние на нещата обаче вреди на полските производители, които са принудени да се конкурират с евтините украински селскостопански продукти.

През декември фермери от Люблинското воеводство поискаха украинското зърно да бъде изнесено от Полша. Селяните обвиниха министъра на земеделието Хенрик Ковалчик в измама, тъй като преди това ги е призовал да отложат продажбата на реколтата, събрана миналия сезон, с аргумента, че изкупната цена скоро ще се повиши. Това обаче не се случи – до голяма степен поради наплива на евтини украински продукти.

„Земеделците са в много тежка икономическа ситуация. Изкупните цени на зърнените и маслодайните семена са под себестойността. Няма къде да се продават тези стоки, особено в източните райони, където складовете са пълни до горе със зърно, внесено от Украйна. Много високите транспортни разходи означават, че фермерите не могат да транспортират реколтата за препродажба до други части на страната, защото това ще доведе до още по-големи загуби ”, описва ситуацията профсъюзът на фермерите „Корона“. Този профсъюз настоява Варшава незабавно да започне да предоставя финансова подкрепа на селските стопанства, за да спаси от разорение поне 1,5 милиона фермери.

източник: Взгляд / vz.ru; превод: opposition.bg

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here