Зеленски пристигна в Лондон, за да поиска още оръжия срещу Русия

BIG5АКТУАЛНОЗеленски пристигна в Лондон, за да поиска още оръжия срещу Русия

 

Великобритания обяви, че незабавно ще увеличи военните си доставки за Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне засилващата се руска офанзива и обеща, че ще обучава украински пилоти, предаде Ройтерс.

Информацията бе оповестена при пристигането на украинския президент Володимир Зеленски днес на острова.

Утре той ще посети и Брюксел, където ЕС ще има среща на върха. Лондон е първата спирка от второто му пътуване зад граница, откакто Русия започна настъплението си в Украйна на 24 февруари. През декември украинският държавен глава посети Вашингтон.

В британската столица той ще се срещне с премиера Риши Сунак и с крал Чарлз, а освен това ще направи обръщение към парламента.

„Обединеното кралство бе една от първите страни, които се притекоха на помощ на Украйна. Аз съм в Лондон, за да благодаря лично на британския народ за подкрепата и на премиера Риши Сунак за лидерството“, написа Зеленски в „Телеграм“ под своя снимка от летището в компанията на Сунак.

Великобритания, която обучава украински военнослужещи, заяви, че ще подготви и украински пилоти за управление на „усъвършенствани изтребители, отговарящи на натовските стандарти в бъдеще“. Лондон поясни, че това е „част от дългосрочна инвестиция в украинската армия“.

Тази формулировка изглежда подсказва, че Великобритания все още не е променила решението си засега да не предоставя изтребители на Киев, коментира Ройтерс.

Миналата седмица министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че обучението на един украински пилот за управление на британски изтребител би отнело не по-малко от 35 месеца.

Сунак днес заяви, че визитата на Зеленски е свидетелство за „куража и решителността“ на Украйна, както и за „неразрушимото приятелство“ между двете страни.

Очаква британският премиер да съобщи на Зеленски, че Лондон ще ускори оръжейните си доставки за Украйна.

През последните шест месеца Великобритания обучи 10 000 украински военнослужещи и тази година ще подготви още 20 000, сочи информация на британското правителство.

Миналата седмица на острова пристигнаха украинци, които да бъдат подготвени за работа с танковете „Чалънджър 2“.

Олаф Шолц разкритикува „публичната надпревара“ за изпращане на оръжия на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува днес публичната надпревара сред някои държави за това кой може да достави повече и по-силни оръжия на Украйна. Според него това вреди на единството сред съюзниците, предаде Ройтерс.

Сближаването между страните се запазва и се подсилва, като решенията първо се изготвят конфиденциално и чак след това се съобщават публично, каза Шолц в реч пред депутатите в долната камара на германския парламент.

„Това, което вреди на единството ни, е публичната надпревара между нас по отношение на бойни танкове, подводници, самолети“, добави той.

Шолц заяви, че бъдещето на Украйна е в Европейския съюз и че руският президент Владимир Путин няма да постигне целите си.

източник: БТА

[td_block_social_counter]

Последни новини