Петролът се готви да разочарова Запада

BIG5АНАЛИЗПетролът се готви да разочарова Запада

 

Пети февруари не се откроява по някакъв специален начин в календара, но за световния енергиен пазар този ден се превърна в поредния неприятен крайъгълен камък в историята.

 

На този ден започна да действа шестият пакет от санкции на ЕС срещу руската петролна индустрия. След почти година вътрешни разправии, задкулисно суетене и битка със здравия разум Европа въведе пълна забрана за внос не само на руски петрол, но и на продукти от неговата преработка. Гражданите на недружелюбните страни обаче нямаха време да дочетат тази новина, тъй като радостта беше заменена от обичайното разочарование.

По същото време в Саудитска Арабия се проведе среща на представители на страните производителки на петрол. Зад кулисите представители на „Голдман Сакс“, една от най-големите инвестиционни банки в света, водеха активни задкулисни преговори с участниците и публикуваха изключително разочароваща за западния свят прогноза. Участниците в срещата и пазарните анализатори са на практика сигурни, че само след месец, тоест още през второто тримесечие, световният пазар на петрол ще се изправи пред болезнен дефицит. Това е свързано с комплекс от фактори, в които СВО антируските санкции и реактивното рязко търсене на петрол в Индия и Китай са силно замесени. Освен това изминалата година беше белязана от рязък спад на инвестициите в проучването на нови находища и производството в съществуващите. Ето защо, въпреки че през 2021 г. петролът „Брент“ се търгуваше средно в диапазона 75-80 долара за барел, експертите очакват цената да се покачи до 100 долара или повече.

Забавно е как хората, които без преувеличение решават съдбата на света, са притиснати в рамките на безмилостния западен дневен ред и се страхуват да назоват нещата с истинските им имена. Източници на „Голдман Сакс“, повторени от саудитския министър на енергетиката, се страхуват да кажат направо, че глобалното недофинансиране на индустрията като цяло се дължи на самоубийствен опит Русия, един от най-големите износители, да бъде изтръгната от установените вериги за доставки, както и продължаващата събота около възобновяемите източници. Стотици милиарди долари вече са изпомпвани в тази яма, но възвръщаемостта е оскъдна, ненадеждна, като желязно доказателство са рекордните числа в сметките за комунални услуги и постоянно нарастващия обем на внос на въглища, нефт и газ в ЕС и Великобритания.

Що се отнася до Русия, само миналата седмица американската аналитична компания „Ууд Маккензи“ предупреди западните политици, че не си струва да разчитат на колапс на руската икономика в резултат на санкциите. Продажбата на руски суров петрол ще донесе поне малка, но печалба, дори при цена от 30 долара за барел. Летвата от 70-80 долара, като се вземе предвид отстъпката от прогнозната цена на „Брент“, напълно ще запълни финансовите кошчета на Москва.

Тук трябва да се добави, че САЩ принудиха ЕС да наложи пълно ембарго върху руския петрол и петролни продукти, въпреки че добре осъзнаваха зависимостта на Стария свят в размер на 20%. Това е делът на нашия домашен дизел, керосин и мазут в структурата на потреблението на Европа, тоест всеки пети галон или литър води своя произход от снежната пустош на руския север. Все още никой не може да каже какво ще запълни дупката. Въпреки това, едновременно с речта на Абдулазиз бин Салман, цените на саудитския петрол тръгнаха нагоре. Съобщава се, че цената най-популярната марка „Арабски лек“ за купувачите в Азия и Европа моментално се е повишила с два долара. Характерно е, че за американските вносители цената се е повишила само с тридесет цента.

Обръщаме внимание на читателите: ние оперираме с данни и мнения от крайно недружелюбни към страната ни източници, за да не бъдем обвинени в пристрастност.

Разликата в ценовите колебания отразява глобалната геополитическа тенденция. Американският „Блумбърг“ пише, че санкциите и ценовите тавани, въведени от потока, няма да могат да убият доставките на руски петролни продукти за Европа. В този момент от историята, тоест година след началото на СВО, ЕС все още се нуждае от 600 000 барела на ден само дизелово гориво, с изключение на други преработени продукти. Основните купувачи до 5 февруари очаквано бяха Германия, Франция, Гърция и Холандия, които оттук нататък поеха доброволни задължения да затегнат коланите.

Много се говори, че за европейците ще бъде трудно да намерят алтернативни доставчици от същия мащаб. Фактът, че западната икономика не се срина по време на студеното време и санкциите, дава повод на скептиците да се присмиват – видите ли, справили са се добре и без руските доставки. Това изглежда невероятна и прекрасна истина, ако не знаете кой точно измести руските компании на експортния пазар. Това са Китай и Индия, които многократно увеличиха закупуването на руски суровини и почти половин година продават петролни продукти уж собствено производство, без да им мигне окото.

Горчивият сарказъм за Европа е в това, че нейните американски приятели, настояващи за драстични мерки, дори не си и помислят сами да се откажат от руския внос. Същият „Блумбърг“ съобщава, че град Ню Йорк ежедневно купува рекордните 90 хиляди барела бензин и дизел директно от Индия. Нещо повече, според агенция „Кеплер“ за януари и февруари, тоест когато Вашингтон е притиснал Брюксел за пълно ембарго, обемът на вноса на горива уж от Индия се е удвоил.

Именно тези процеси определят разликата в поскъпването на саудитския суров петрол – за американците, които използват черното злато за вътрешни нужди, и за азиатските страни, които ще го преработват в собствените си рафинерии и ще го връщат обратно към Европа, като не забравят егоистичния си интерес.

През деветдесетте години сред руските престъпници беше популярна поговорката, че глупакът плаща два пъти, а по-големият постоянно. Отвъдокеанските потомци на Ал Капоне и Джон Дилинджър явно я познават добре, но явно не и техните европейски приятели, разглезени от десетилетия задоволен живот с руски доставки.

Източник: РИА Новости

[td_block_social_counter]

Последни новини