Носителят на „Пулицър“ Сиймур Хърш: Американски водолази поставиха взривното устройство под „Северен поток“, а норвежците го задействаха

2
456

 

Взривното устройство под тръбопроводите „Северен поток“ е било поставено от американски водолази по време на учение на НАТО, а е задействано от норвежците. Това написа в блога си Сиймур Хърш – американският журналист, носител на наградата „Пулицър„.

 

„Миналото лято водолази от военноморските сили, действащи под прикритието на учение на НАТО, известно като Baltops 22, поставиха дистанционно задействани взривни устройства, които три месеца по-късно разрушиха три от четирите тръбопровода на „Северен поток“, твърди Хърш.

Световноизвестният журналист аргументира твърденията си:

„Центърът за гмуркане и спасяване на Военноморските сили на САЩ“ се намира на място, което е също толкова неизвестно, колкото и името му – в селския район на Панама Сити, понастоящем процъфтяващ курортен град в югозападната част на Флорида, на 70 мили южно от границата с Алабама. Комплексът на центъра е също толкова необичаен, колкото и местоположението му – сива бетонна структура от времето след Втората световна война, която има вид на професионална гимназия в западната част на Чикаго. От другата страна на сегашния четирилентов път се намират пералня и училище по танци.

От десетилетия центърът обучава висококвалифицирани дълбоководни водолази, които някога са били разпределяни в американски военни части по целия свят и са способни да се гмуркат с технически средства, за да вършат както добри неща – да използват експлозиви С4 за прочистване на пристанища и плажове от отломки и невзривени боеприпаси, така и лоши неща, като взривяване на чужди нефтени платформи, замърсяване на всмукателните клапани на подводни електроцентрали, разрушаване на шлюзове на важни корабни канали. Центърът в Панама сити, който се гордее с втория по големина закрит басейн в Америка, беше идеалното място за набиране на най-добрите и най-мълчаливите възпитаници на водолазното училище, които миналото лято успешно изпълниха това, за което бяха упълномощени на 260 фута под повърхността на Балтийско море.

Според източник, пряко запознат с оперативното планиране, през юни миналата година водолазите от Военноморските сили, действащи под прикритието на широко рекламирано учение на НАТО в средата на лятото, известно като BALTOPS 22, са поставили дистанционно задействаните експлозиви, които три месеца по-късно унищожиха три от четирите тръбопровода на „Северен поток“.

„Съществуваше важна бюрократична причина да се разчита на възпитаниците на школата в Панама Сити. Водолазите са само от Военноморските сили, а не членове на американското Командване на специалните сили, чиито тайни операции трябва да се докладват на Конгреса и да се информират предварително ръководствата на Сената и Камарата на представителите – т.нар. „банда на осемте“. Администрацията на Байдън направи всичко възможно, за да избегне изтичане на информация, тъй като планирането се извършваше в края на 2021 г. и през първите месеци на 2022 г.“, твърди още Хърш.

Според него президентът на САЩ Джо Байдън е решил да извърши саботаж след деветмесечни тайни обсъждания с екипа си по национална сигурност. Основният проблем е бил как да се прикрият следите и премахнат доказателствата.

Хърш твърди също, че Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския лидер, е участвал в подготовката на плана за саботаж.

В същото време, пише журналистът, Белият дом и ЦРУ наричат съобщенията за участието на Вашингтон в саботажа на газопровода лъжа и измислица.

Сиймор Хърш е американски разследващ журналист. През 1970 г. печели наградата „Пулицър“ за репортажа си за клането в Сонгми по време на войната във Виетнам. Той е и първият, който съобщава за бруталното отношение на американските военни към иракските затворници в затвора Абу Граиб.

На 26 септември 2022 г. бяха открити течове в газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“. На следващия ден шведската служба за сигурност потвържди, че в близост до тръбопроводите е имало експлозии. На мястото на инцидента са открити следи от експлозиви.

Руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпроса на кореспондента на „Известия“ от 22 декември, заяви, че авариите в „Северен поток“ са акт на държавен тероризъм. Той подчерта, че отделни лица или организации не биха могли сами да организират саботаж от такова ниво.

На 8 февруари 2022 г. Джо Байдън заяви: Ако Русия нахлуе в Украйна, няма да има никакъв газопровод „Северен поток 2“. Американският президент каза това след среща с германския канцлер Олаф Шолц.

„Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще означава танкове и военни, които прекосяват границата на Украйна отново. Тогава няма да има повече „Северен поток 2″. Ние ще сложим край на него“, заяви Байдън, визирайки газопровода, който свързва Русия с Германия, заобикаляйки традиционния транзитен път за руски газ – Украйна.

Байдън не обясни как САЩ ще постигнат това, тъй като въпросът зависи от Германия. На въпрос по темата на общата пресконференция със Шолц, той заяви: „Обещавам ви, че ние ще можем да направим това“.

 

На 26 януари по време на обръщение към Сената заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд отбеляза, че „администрацията е много щастлива да научи, че „Северен поток 2″ вече е парче метал на дъното на морето“.

На 4 февруари германският главен прокурор Петер Франк призна, че ФРГ не разполага с доказателства за руско участие в атаките срещу тръбопровода. Междувременно разследването продължава. Според прокурора материалите, събрани на мястото на инцидента, ще бъдат предадени за съдебномедицинска експертиза.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи двусмислената позиция на Германия. От една страна, Берлин постоянно подчертава интереса си да разследва обстоятелствата на саботажа, докато от друга страна, изявленията на канцлера Олаф Шолц, както и други действия на германските власти, сочат обратното.

Източник: Гласове