Русия: САЩ да кажат те ли взривиха газопроводите на „Северен поток“

0
235

 

Руското министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да отговорят на въпроси за своята роля в подводните експлозии на газопроводите „Северен поток“ миналата година, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

 

В свои коментари относно публикувана по-рано днес информация, че САЩ са замесени в експлозията, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова Белия дом да коментира така представената информация. Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията, публикувана в блога на американския разследващ журналист Сиймур Хърш, в която се твърди, че САЩ са замесени в експлозиите.

Белият дом заяви днес, че публикуваната от Хърш информация е „абсолютно фалшива и пълна фикция“. Москва, без да предоставя доказателства, многократно е заявявала, че Западът е отговорен за експлозиите, които миналия септември засегнаха тръбопроводите „Северен поток“ 1 и 2. Западни официални представители отрекоха обвиненията.

„Белият дом сега трябва да коментира всички тези факти“, написа Захарова в своя публикация в „Телеграм“, в която също така резюмира основните твърдения на Хърш за предполагаемото участие на САЩ. Разследващи от Швеция и Дания – в чиито изключителни икономически зони се случиха експлозиите – казаха, че взривовете са били в резултат на саботаж, но не посочиха коя страна смятат за отговорна. Москва заяви, че те „имат нещо за криене“ и умишлено не позволяват на Русия да участва в разследването.

Строежът на „Северен поток“ 2, който по проект щеше да удвои количествата газ, които Русия да може да изпраща директно в Германия, приключи през септември 2021 г., но газопроводът така и не заработи, след като Берлин отказа да го сертифицира само няколко дни преди Москва да изпрати войските си в Украйна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here