Радев постави пред Макрон проблема с антибългарските прояви на РСМ

0
211

 

Присъединяването на България към Шенген и възможните подходи за постигане на това, също беше акцент на срещата

 

Институциите в РСМ трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес в Брюксел с президента на Френската република Еманюел Макрон, съобщиха от президентския прессекретариат. Двамата обсъдиха теми от дневния ред на двустранното сътрудничество и в рамките на ЕС.

„Поредната антибългарска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната“, подчерта президентът Радев пред френския си колега.

Именно Франция изигра главна роля парламентът в спешен порядък да свали ветото пред европейския път на Скопие по време на френското председателство на ЕС, а френският президент влезе в ролята на гарант за спазване на договореностите.

Държавният глава напомни, че както България, така и РСМ са приели предложената в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, като вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

„Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания“, посочи Румен Радев.

Двамата президенти отбелязаха доброто партньорство между България и Франция в енергетиката, както и перспективите за неговото последващо развитие, информират още от „Дондуков“ 2.

По време на срещата българският държавен глава изрази интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата F-16.

Присъединяването на България към Шенген и възможните подходи за постигане на това, също беше акцент на срещата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here