САЩ са наложили нови санкции срущу Русия и Иран

0
203

 

Руски киберпрестъпници и ирански нефт и нефтопродукти са в поредните санкции

 

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е наложила санкции срещу седмина водещи членове на известната руска хакерска група „Трикбот“ (Trickbot), предаде Ройтерс, като се позова на американското министерство на финансите.

Санкциите са насочени срещу седем физически лица, шестима руснаци и украинец, става ясно от сайта на ведомството.

Междувременно Великобритания заяви, че също е санкционирала седемте лица, които тя нарече киберпрестъпници, и е координирала своите действия със САЩ. „Тези лица са свързани с разработката и разпространяването на редица щамове на рансъмуеър, които са вземали на прицел Великобритания и САЩ“, се казва в британско изявление.

Подобни мерки често са символични, тъй като създателите на рансъмуеър вирусите обикновено извършват деянията си извън обсега на правомощията на службите на САЩ.

САЩ наложиха санкции срещу компании, които обвиниха, че играят жизненоважна роля в производството, продажбата и доставките на ирански петрол и петролни продукти за купувачи в Азия, предаде Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че е наложило санкции срещу шест базирани в Иран производители на петролни продукти или техни дъщерни дружества, както и срещу три компании в Малайзия и Сингапур, заради производство, продажба и доставки на ирански петрол и петролни продукти на стойност стотици милиони долари.

Този пореден ход на САЩ срещу контрабандата на ирански петрол идва на фона на буксуващите опити за съживяване на иранската ядрена сделка от 2015 година, посочва Ройтерс. Отношенията между Ислямската република и Запада са все по-напрегнати, а антиправителствените протести в Иран продължават.

„Иран все по-често се обръща към купувачи в Източна Азия, за да продава своя петрол и петролни продукти в нарушение на санкциите от страна на САЩ“, се казва в изявление на американското финансово министерство.

Иранската мисия към ООН в Ню Йорк не е отговорила веднага на запитване за коментар на информацията.

по информации на БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here