Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ ще участва в извънредните парламентарни избори

1
269

 

Костадин Паскалев обяви, че днешната коалиция е резултат от диалог в лявото политическо пространство, който е започнал преди 4 месеца. Той посочи, че председателят на БСП е отказал този диалог, въпреки че Корнелия Нинова е била поканена

 

Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ ще участва в извънредните парламентарни избори. В нея участват Костадин Паскалев, лидерът на „Изправи се БГ“ Мая Манолова, Румен Петков – председател на политическа партия АБВ, д-р Цветослава Гълъбова, председателят на „Движение 21“ Татяна Дончева, Българска прогресивна линия на Красимир Янков, Нормална държава на Георги Кадиев, МИР на Симеон Славчев, група доскорошни социалисти начело с Валери Жаблянов.

Костадин Паскалев обяви, че днешната коалиция е резултат от диалог в лявото политическо пространство, който е започнал преди 4 месеца. Той посочи, че председателят на БСП е отказал този диалог, въпреки че Корнелия Нинова е била поканена. Този отказ е неприятен и доста показателен, заяви Костадин Паскалев.

Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и седнали хора

Според Валери Жаблянов политическата криза се дължи на раздробяването на партийната система. „За съжаление БСП, която доскоро консолидираше левите идеи, се превърна в отрицание на политическия идеал.

„Срамните сцени вчера на Конгреса на БСП го показаха“, коментира Жаблянов. По думите му целта на новата Левица е да дадат шанс на българите да получат парламентарно представителство. Той посочи, че Левицата не е собственост на група хора в БСП, а на всички граждани.

Мая Манолова заяви че България има нужда от обединена и силна левица, която да бори бедността и неравенствата.

„Вчера БСП е ускорила изборната си катастрофа, докато десницата се обединява. На този фон Левицата е истинска алтернатива за спасяване на България. Целта е силно парламентарно представителство, което да защити интересите на хората, доходите, цените, противодействие на корупцията. Левицата няма да допусне и война с президентската институция“, допълни Мая Манолова и призова за създаването на Комисия за ревизия на досегашното управление.

Може да бъде изображение с 14 души, изправени хора, седнали хора и текст, който гласи 'левицата! бт A BTA'

Спас Панчев от Земеделски съюз „Александър Стамбомийски“ заяви, че Левицата е мястото на българските земеделци, които имат нужда от подкрепа. Новата формация има нужда от широко участие в новия парламент, каза още Панчев.

Татяна Дончева заяви, че Левицата трябва да отговори на тежката фрагментация на политическото пространство.

„В дясно консолидацията е започнала, но в ляво не заради съпротивата на БСП. Левите хора се нуждаят от политическо представителство. Това изисква управленски капацитет. Политиката не е място за хора, които тепърва ще се учат. Левицата е съставна от волеви хора, с доказан опит. Левицата ще предизвика конституционни промени за нова съдебна реформа. Най-голямата пречка досега беше, че основните политическите сили и бизнесът имат лобита в съдебната система. Левицата не пази никого, но разчита на подкрепа от всички политически сили. Ние работим за единен субект в ляво. Това е първата стъпка – коалиция, но може да се стигне до единен субект“, подчерта Татяна Дончева.

Според Румен Петков интересът на България за членство в Шенген досега не е бил защитен от партиите и държавата.

„Когато България е готова, тогава да влезе в еврозоната, не преди това. България вече не е енергийно независима. Престъпление и корупция е, ако енергийната диверсификация се плаща от обикновения българин. Престъпление е и закриването на полицейски управления. Не на двойните стандарти“, каза Петков, визирайки разликата, която държавата прави между украински бежанци и мигранти от Близкия изток.

източник: БНТ

1 COMMENT

  1. […] Но ден да мине, друг да дойде и ръководството на БСП започна яко да копае дъното. В ролята на главния копач този път е Атанас Зафиров, зам.-председател на партията, който написа във Фейсбук профила си, че Костадин Паскалев се е “самоизключил” с участието си в пресконференция на новосформиращата се Коалиция „Левицата“. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here