Захарова: Твърденията за плана на Русия да дестабилизира ситуацията в Молдова не са обосновани

0
147

 

Изявленията на Кишинев за „плана на Русия да дестабилизира ситуацията в Молдова“ са неоснователни и необосновани. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен във вторник във връзка с антируските изявления на ръководството на Молдова, съобщават руски медии.

Дипломатът обърна внимание на изявлението на президента на Република Молдова Мая Санду от 13 февруари, че молдовските ведомства са „потвърдили“ информацията на киевския режим за съществуването на „план на Русия за дестабилизиране на ситуацията в Молдова“.

„Такива твърдения са напълно неоснователни и необосновани. Те са изградени в духа на класическите трикове, които САЩ, други западни страни и Украйна често използват: първо обвиняват с позоваване на уж класифицирана разузнавателна информация, която не може да бъде проверена, а след това я използват за да оправдаят собствените си незаконни действия“, каза още Захарова.

Захарова отбеляза, че молдовските власти потвърдиха този фалшив, за да „използват мита за руската заплаха, да отклонят вниманието на молдовските граждани от вътрешните проблеми, главно поради неуспешния социално-икономически курс на сегашната администрация, за да засилят борбата срещу несъгласието и политическите опоненти“. „Подобни планове, между другото, вече се изпълняват и са замесени в откровено русофобски наративи. Прави впечатление, че в самата Молдова мнозина възприеха изявлението на Мая Санду с недоверие и недоумение“, коментира Захарова.

„Призоваваме молдовските власти най-после да покажат държавничество, да не се поддават на провокации отвън и да се ръководят в действията си от интересите на гражданите на собствената си страна, разбирайки големите предимства, които стабилните приятелски отношения с Русия могат да донесат на Молдова “, добави Захарова.

Дипломатът също така отбеляза, че руската страна решително отхвърля „инсинуациите за предполагаемото желание на Русия да „подкопае“ ситуацията в Република Молдова“. Захарова подчерта, че за разлика от западните страни и Украйна, Руската федерация не се намесва във вътрешните работи на Молдова и други страни по света.

„Русия не представлява заплаха за сигурността на Република Молдова и е за развитието на взаимноизгодно и равноправно двустранно сътрудничество“, заяви Захарова.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here