Байдън е получил от Русия гаранции за сигурност, преди да отпътува за Киев

1
262

 

АП: САЩ се свързаха с Русия преди посещението на Байдън, за да предотвратят конфликт

 

Президентът на САЩ Джо Байдън получи гаранции за безопасността си преди пътуването си до Украйна. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, без да уточни кой е дал тези гаранции на американския лидер.

„Байдън, след като преди това получи гаранции за безопасност, най-накрая отиде в Киев. Той обеща много оръжия и се закле във вярност на неонацисткия режим до гроба“, написа Медведев в Telegram канала си. „И, разбира се, имаше взаимни заклинания за победата, която щеше да дойде в присъствието на нови оръжия и смел народ“.

Медведев отбеляза, че западните страни „доста редовно“ доставят оръжие и пари на Киев. „В огромни количества, което позволява на военно-промишления комплекс на страните от НАТО да печели пари и да краде оръжие за продажба на терористи по света“, уточни той.

В понеделник, 20 февруари, Байдън посети Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и да изрази подкрепа за Киев.

Както съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на Белия дом, Вашингтон малко преди посещението на Байдън в Украйна се е свързал с Москва, „за да избегне конфликтни ситуации“.

Според агенцията „обикновената комуникация с руснаците се е състояла, за да се избегнат конфликтни ситуации“. По този начин страните се опитаха да избегнат грешни изчисления, които биха могли да доведат до конфликт между ядрените сили, се казва в доклада.

Както отбелязва Асошиейтед прес, подобно посещение е рядко явление, тъй като президентите на САЩ обикновено не посещават зони на конфликт, където САЩ не контролират въздушното пространство. В Украйна няма американски военни, с изключение на малък отряд морски пехотинци, които охраняват посолството на САЩ в Киев.

Агенцията посочва, че докато Байдън е бил в Украйна, американските разузнавателни самолети Boeing E-3 Sentry и Boeing RC-135 са били във въздуха.

източници: ТАСС и Асошиейтед прес;преводиредакция: BIG5

CNN: Байдън напусна Киев

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here