Назначиха компютърна експертиза по делото за клевета на Кирил Петков срещу Бойко Борисов

0
264

 

Делото започна без присъствието на двамата политически лидери – бивши премиери

 

Делото за клевета на съпредседателя на “Продължаваме Промяната” (ПП) Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще продължи на 20 април. Дотогава трябва да е готова, назначената днес от съда компютърно-техническа експертиза на файлове с видеозаписи, на които, по време на публични събития, Борисов говори за Петков. Двамата не присъстваха по време на заседанието днес, предава БТА.

Делото в Софийския районен съд беше заведено от Кирил Петков във връзка с изказване на Борисов, че Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ. В предходното съдебно заседание бяха изслушани трима свидетели, сред които депутатът от ПП Венко Сабрутев и предишният председател на КЕВР Станислав Тодоров.

В съдебната зала бяха прегледани части от видеозаписи от 2022 г., на които Бойко Борисов говори за Петков и Василев по време на публични събития. Записите бяха предоставени от защитата на Кирил Петков, чийто адвокат поиска от съда компютърна експертиза на файловете, за която се съгласиха и адвокатите на Борисов. От своя страна те поискаха да се провери автентични ли са записите и наблюдават ли се следи от манипулиране на съдържанието.

Пред медиите, преди заседанието, адвокатът на Борисов – Менко Менков, коментира, че предстои да поиска по делото да разпитат бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов.

„Ние твърдим, че г-н Борисов не е извършил престъпление. Изявленията, за които г-н Петков му търси отговорност, много преди Борисов да ги изкаже, са казани от много други хора в значително дълъг период от време“, посочи още Менков.

Той добави, че по темата с доставките на газ вече има образувано и разследване, като ще бъде поискано от съда да се използват в настоящото дело, част от събраните от разследващите данни.

Във връзка с думите на Менков, адвокатът на Петков – Стоян Мадин, коментира, че отсрещната страна по делото може да прави всякакви доказателствени искания, но от съда зависи дали ще ги приеме. По отношение на това, че Борисов е изказал теза, която преди това вече е била изказвана от други хора в публичното пространство, Мадин посочи, че „това е тяхна линия на защита“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here