Песков: Военните цели в Украйна имат приоритет пред преговорите

BIG5NBOX.BGПесков: Военните цели в Украйна имат приоритет пред преговорите

 

Говорителят на Кремъл каза, че преди да започнат каквито и да било преговори, Украйна първо трябва да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за част от Русия

 

Кремъл заяви днес, че постигането на военните цели на Русия в Украйна има приоритет пред всякакви възможни преговори за мир, предаде ДПА.

До момента няма сигнали от Киев, че украинците са склонни да преговарят, каза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин. „В такъв случай“, подчерта той, „постигането на целите ни е най-важното нещо, това е нашият абсолютен приоритет“.

Украинският президент Володимир Зеленски на няколко пъти каза, че няма да преговаря с руския си колега Владимир Путин, и закрепи този отказ в свой указ, отбелязва ДПА.

Според Зеленски Русия трябва изцяло да изтегли войските си от Украйна като предварително условие за започване на мирни преговори. Москва, която преди година извърши пълномащабна инвазия в Украйна, отхвърли това искане като абсурдно.

Говорителят на Кремъл каза, че преди да започнат каквито и да било преговори, Украйна първо трябва да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за част от Русия.

Москва няма пълен контрол над нито един от тези четири украински региона, които обяви през септември, че е анексирала.

Говорителят на Кремъл добави, че Русия продължава да преследва военни цели в Украйна, и спомена като една от тях демилитаризацията на Украйна, снабдявана с оръжия и боеприпаси от Запада.

В интервю за прокремълския руски вестник „Известия“, публикувано днес, Песков каза, че германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон са направили „много изявления“ във връзка с войната в Украйна, но не са излезли с каквито и да било инициативи за решаване на конфликта.

„Всеки трябва да знае това“, подчерта говорителят на Кремъл. В същото време той добави, че Путин остава отворен за нови предложения.

източник: БТА

[td_block_social_counter]

Последни новини